Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Надзвичайні події 21 вер 2018 08:00

Обережно! Шахраї запустили нову аферу в Україні

Обережно! Шахраї запустили нову аферу в УкраїніШахраї в Україні стали ще хитрішими - тепер вони створюють копії сайтів інтернет-магазинів і вимагають передоплату за товар.

В результаті, коли клієнт перераховує гроші, аферист зникає разом із номером телефону і грошима. А в самому магазині знизують плечима - сайт не наш і таким товаром ми не торгуємо.

Керівник лабораторії комп'ютерної криміналістики Cyberlab Сергій Прокопенко пояснює, що створити сайт-копію магазину або компанії, що вже існує - не проблема. "Зробити його можна менш ніж за день. Досить заплатити 50 доларів дизайнеру, щоб він там розставив картинки, логотипи та інше. Наповнити контентом сайт - це найдорожче. Але гадаю, що у таких людей контент - картинки з описом і цінами товару тощо - вже є, їх просто треба залити на сайт. Ще 10-15 доларів заплатити за домен, за хостинг 5 доларів на місяць. Тим більше існує безкоштовний тестовий період, коли ваш сайт може крутитися безплатно", - пояснив Прокопенко.

За його словами, створення фейкових копій інтернет-магазинів - це класичний розвод. "Розумієте, закрити подібний сайт поліція може лише за рішенням суду. Для цього потрібні заяви потерпілих, і навіть не одна, а кілька. А люди йдуть в організації з захисту прав споживачів, замість того, щоб відразу звертатися у кіберполіцію. Минає час, шахраї знімають свій куш і організовують інший сайт. Галас здійметься тоді, коли скопіюють великий інтернет-магазин і обдурять багато покупців. Самим власникам інтернет-магазинів теж потрібно захищатися і скаржитися в поліцію, вимагати закриття фейкової копії. Тому що це може відбиватися на їхній репутації", - каже Прокопенко.

Юрист Михайло Андрейченко також радить іти в поліцію. "Коли накопичиться дві-три заяви потерпілих, то поліції доведеться щось робити. А взагалі я не раджу робити передоплату в будь-якому випадку. Використовуйте тільки накладений платіж. Але якщо продавець наполягає на платі за пересилання, то перераховуйте мінімальну суму, яку вам не шкода втратити, наприклад, 100-200 грн. і будьте готові до того, що товар ви можете і не отримати", - каже юрист.
Наверх