Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 31 сер 2018 08:00

Господарці на замітку: Кавун

Господарці на замітку: КавунСерпень підхоплює естафету літніх місяців і до вже наявних овочів, ягід і фруктів додає на наш стіл свої дари.

Серпень - законний час баштанних культур. Якщо вони вирощені в нормальних умовах, без додавання хімікатів, то їхня користь незаперечна.

Кавун


Корисні властивості кавуна:

- Завдяки великому вмісту вітаміну В9 (фолієвій кислоті), кавун бере активну участь у процесі кровотворення і сприяє зміцненню імунітету, особливо для вагітних.
- Кавун має чудовій сечогінний ефект і сприяє виведенню піску з нирок. Адже нам буває так складно зупинитися на одній скибці цього смачного продукту! У результаті ми з'їдаємо багато соковитої кавунової м'якоті, і організм очищається.
- Крім піску кавун звільняє наш організм від застояної жовчі, завдяки чому помітно поліпшується колір обличчя.
- Клітковина, що міститься в кавуні, допомагає виводити з нашого організму надлишки холестерину, який провокує ранній атеросклероз.
- Кавун - просто незамінна страва для бажаючих сісти на дієту з метою схуднення.
- Настоєм із кавунових кірок лікують запалення товстого кишечника (коліти)

Як вибрати кавун:

Купувати кавун варто тільки в правильних місцях. У магазинах, супермаркетах, на спеціально обладнаних точках. Врахуйте, що у такої точки повинен бути навіс, до того ж кавуни не можуть лежати на землі. Краще за все, якщо відстань до землі буде не менше 15 сантиметрів.

Зверніть увагу, що у продавця обов'язково мають бути всі документи на товар, які треба не соромитися переглядати.

Ваш ідеальний кавун повинен бути ідеально цілим: без тріщин, прим'ятостей, западин і вже тим більше без гнилі. Через пошкоджені місця в кавун можуть пролізти бактерії, і почнуться процеси гниття. До речі, це ж стосується розрізаних кавунів. Якщо хочете купити лише половину, просіть, щоб кавун розрізали при вас. Адже невідомо, скільки він пролежав на сонці до вашого приходу.

Уникайте дуже великих і дуже дрібних кавунів. Ідеальний кавун - середнього розміру. Крім того, про стиглість кірки свідчить також контрастність смужок. Чим їх більше - тим смачнішим виявиться кавун. До речі, про стиглість плоду може свідчити і жовта пляма на боці кавуна, на якому він лежав. Стежте, щоб ця пляма не була коричневого кольору, це може свідчити про те, що у вас в руках перезрілий кавун.

Ви напевно не раз помічали, що покупці в магазинах постукують і поплескують по кавуну. Вони знають, що стиглий кавун повинен дзвеніти. Не втрачайте ще й такої можливості перевірити кавун, щоб роздобути найсмачніший.

Топ-3 страви з кавуна:

Салат з кавуна, м'яти і фети


Інгредієнти:

Кавун - 1/3 шт.
Сир "Фета" - 300 г.
Лимон - 1 шт.
М'ята - 1 пучок
Насіння (будь-яке за смаком) - 20 г.
Оливкова олія - за смаком
Сіль, перець - за смаком

Приготування: Кавун очистити від шкірки і нарізати кубиками. Сир нарізати кубиками. М'яту дрібно нарубати. Всі інгредієнти викласти в миску, додати насіння і перемішати. Заправити олією і лимонним соком. Посолити і поперчити.

Гаспачо з кавуном


Інгредієнти:

Помідори - 4 шт.
Огірки - 2 шт.
Кавун - 2 скибочки
Болгарський перець - 2 шт.
Сіль, перець - за смаком
Оливкова олія - за смаком
Зелень - за смаком

Приготування: Помідори бланшувати (обдати окропом і залишити на 5 хвилин). Зняти шкірку і нарізати кубиками. Нарізати перець шматочками, обсмажити і зняти шкірку. Вийняти кісточки з кавуна, нарізати кубиком. Огірки очистити від шкірки, нарізати шматочками. Викласти в блендер і змішати, посолити і поперчити. Залишити ні пару годин у холодильнику. Подавати з олією і зеленню.

Молочно-кавуновий шейк


Інгредієнти:

Кавун - 0, 5 шт.
Молоко - 1 ст.
Морозиво (вершкове або ванільне) - 100 г.
Мед - 2 ст. л.

Приготування: Вийняти кісточки з кавуна, нарізати кубиками. У блендер помістити морозиво, молоко і кавун. Додати мед і розлити по порціях.

Варення з кавуна:

Вам знадобиться:

Кавун (м'якоть) 1 кг
Цукор 800 г
Сік одного лимона
Ванілін

Як приготувати: Наріжте м'якоть кубиками і видаліть всі кісточки. Посипте цукром і дайте постояти 2-3 години. Потім злийте сік і зваріть з нього сироп. Залийте сиропом шматочки кавуна і доведіть до кипіння. Зніміть варення з вогню і дай настоятися 8-10 годин. Після цього знову доведіть до кипіння варення і знову дайте настоятися 3-5 годин. Тепер додайте ванілін, лимонний сік і кип'ятіть 3-5 хвилин. Нарешті варення розлийте по стерилізованих банках і закатайте.

Фреш з кавуна зі смородиною:

Вам знадобиться:

кавун 4-5 дольок
чорна смородина 1 склянка
сік чверті лимона

Як приготувати: Перш, ніж готувати фреш, добре промийте і остудіть ягоди. Відіжміть з фруктів сік або ж змішайте м'якоть в блендері, додавши сік лимона.

Подавайте фреш, прикрасивши ягодами смородини і часточкою кавуна.

Посмакуй кавуново-імбирний лід:

Вам знадобиться:

1 склянка вод
1 склянка цукру
90 грамів імбиру
6 склянок кавуна
2 ст. ложки лимонного соку

Як приготувати: Імбир очистіть й крупно наріжте, з кавуна видаліть кісточки. У невеликій каструльці змішайте воду з цукром та імбиром. Доведіть сироп до кипіння на вогні сильніше середнього, зменшіть вогонь і варіть близько 10 хвилин. Зніміть з вогню й остудіть. Не поспішайте, чим довше холоне - тим імбирніше лід! Витягніть імбир, у сироп додайте кавун і лимонний сік і змішайте до однорідної маси. Поставте суміш у холодильник, заморозьте, подавайте у формочках.

Освіжися гранітою з кавуном:

Граніта - це італійський десерт по типу сорбета, але він більше схожий на фруктовий лід. Цей десерт відмінно освіжить тебе в жару й додасть бадьорості! Готується, відповідно, дуже легко й просто. Спробуй!

Вам знадобиться:

половина кавуна без кісточок, порізаного на шматочки
2 цілих лайма чи лимона
1/3 склянки цукру

Як приготувати кавунову граніту: У блендер покладіть половину кавуна, половину соку лайма й половину цукру. Збийте до однорідної маси, потім перелийте в окремий посуд. Повторіть з іншою половиною інгредієнтів. Перелийте суміш у досить велику форму випічки. Залиште у морозилці протягом двох-трьох годин, а потім почніть зішкрібати згори мерзлий шар. І знову відставте у морозилку. Повторіть процес, поки вся суміш не скінчиться.

Алкогольний коктейль з кавуна:

Якщо вже готувати коктейль з кавуна в п'ятницю, то неодмінно алкогольний. Спробуйте приготувати кавуновий Мохіто, це дуже смачний і освіжаючий коктейль!

Вам знадобиться:

ром світлий;
спрайт або мінеральна вода;
лайм;
м'ята;
коричневий цукор (на порцію 2 ч.л.);
кавун (м'якуш і трохи соку);
колотий лід.

Як приготувати: Розітріть м'яту із цукром і лаймом, залишивши кілька скибочок для прикрашання. У склянку покладіть шматочки кавуна і трохи кавунового соку, лайм, м'яту, налийте ром і воду і наостанок - щедру жменю льоду, прикрасьте і подавайте.
Наверх