Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 31 сер 2018 09:00

Для громадян віком за 45 років обласна служба зайнятості пропонує навчання

Для громадян віком за 45 років обласна служба зайнятості пропонує навчанняВчасно ознайомитися зі змінами, які відбуваються у суспільному житті країни внаслідок законодавчих ініціатив Уряду, дозволяє громадянам у повному обсязі реалізувати свої права та уникнути можливих проблем у працевлаштуванні. Закон України «Про зайнятість населення» передбачає низку інструментів, що підвищують конкурентоспроможність осіб на ринку праці.

Один із таких інструментів, який визначений у статті 30 Закону України «Про зайнятість населення», передбачає видачу ваучерів деякій категорії громадян для підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці. На сьогодні в області за ваучерами здійснюють перепідготовку 10 громадян за професією «кухар» на базі ТОВ «Навчальний центр «Інформаційне забезпечення бізнесу» м. Умань. Минулоріч за вище вказаною професією також 10 осіб здійснили перепідготовку у ДНЗ «Канівське вище професійне училище». Наразі вони активно проявляють власні вміння у новій для себе сфері.

Механізм видачі ваучерів визначений Порядком видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці (далі – Порядок), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 207 (із змінами і доповненнями).

Відповідно до Порядку право на одноразове отримання ваучера мають:

- особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років;

- особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби України у зв’язку із скороченням чисельності, штату;

- особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, з числа інвалідів до отримання права на пенсію;

- внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи.

Із вище перерахованої категорії громадян дія Порядку не поширюється на:

- осіб, які не мають професійно-технічної або вищої освіти;

- осіб, які проходили протягом останніх трьох років перепідготовку за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (далі – Фонду);

- осіб, які зареєстровані в службі зайнятості як безробітні.

На підставі ваучера здійснюється:

- перепідготовка;

- спеціалізація;

- підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності;

- підготовка на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні.

Перелік професій, спеціальностей, напрямів підготовки та підвищення кваліфікації, для навчання за якими може бути виданий ваучер, затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 25.06.2015 № 661 (далі – Перелік). Служба зайнятості не видає ваучери для здобуття особою ступеня вищої освіти. Перепідготовка на підставі виданого службою зайнятості ваучера здійснюється виключно за професіями, а не спеціальностями.

Враховуючи вище зазначене, особи, які мають вищу освіту, можуть отримати ваучер для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці шляхом:

- перепідготовки за однією з професій із Переліку;

- спеціалізації або підвищення кваліфікації за спеціальністю у разі, якщо ця спеціальність входить до Переліку, за умови відповідності іншим вимогам, зазначеним у Порядку.

Особа самостійно визначає професію (спеціальність), напрям підвищення кваліфікації з затвердженого Переліку, а також форму та місце навчання.

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент прийняття рішення про його видачу.

У разі, коли вартість навчання у навчальному закладі перевищує максимальну вартість ваучера, особа або роботодавець можуть здійснити оплату різниці вартості навчання.

Порівняно з традиційною організацією профнавчання за рахунок коштів Фонду, ваучер дає більше свободи користувачам щодо вибору форми та місця навчання.

За інформацією ОЦЗ
Наверх