Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 20 сер 2018 15:41

В.о. міністра вразила кількістю хвороб, які провокує куріння

В.о. міністра вразила кількістю хвороб, які провокує курінняКуріння провокує не тільки рак легенів, але й доволі довгий перелік захворювань.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. За її словами, у 17-25% випадках серцево-судинні хвороби розвиваються саме через куріння. Воно підвищує ймовірність коронарної хвороби серця чи інсульту в 2-4 рази.

"Куріння вважають головною причиною хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). У США вісім з десяти смертей через ХОЗЛ зумовлені курінням, в тому числі пасивним, а інші випадки - забрудненням довкілля", - зазначає Супрун.

У 17-25% випадках через куріння розвиваються серцево-судинні хвороби. Воно підвищує ймовірність коронарної хвороби серця чи інсульту в 2-4 рази.

"Куріння вважають головною причиною хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). У США вісім з десяти смертей через ХОЗЛ зумовлені курінням, в тому числі пасивним, а інші випадки - забрудненням довкілля. За інформацією Національний Інститут Раку куріння значно підвищує ризик виникнення раку товстої кишки та розповсюджених новоутворень. Доведено, що у курців майже у два рази частіше виникають поліпи товстої кишки. Навіть у молодому віці, внаслідок куріння, можна захворіти на рак. Водночас, що довше пацієнт курить, то більшим є ризик колоректального раку та поліпів товстої кишки. Після того, як людина кинула курити, ризик раку товстої кишки знижується, але він залишається підвищеним ще протягом 20-30 років".

Також, за словами Супрун, тютюновий дим зменшує фертильність жінок і чоловіків. Куріння майбутньої матері збільшує ризик передчасних пологів, переривання вагітності, малої ваги при народженні, мертвонародження, дефектів розвитку та синдрому раптової смертності немовлят.

"А ще курці більше ризикують отримати катаракту та дегенерацію сітківки. Вони значно більше ризикують розвинути деменцію та хворобу Альцгеймера в літньому віці, ніж не-курці чи ті, що покинули куріння. Звичка до тютюну погіршує мікрофлору ротової порожнини, сприяє ушкодженню і навіть втраті зубів та спиняє амілазу слини - ферменту, потрібного для перетравлення складних вуглеводів. З курінням пов'язують певне зниження імунітету та зростання шансів мати ревматоїдний артрит. І, звісно, куріння підвищує ймовірність розвитку раку легень у 25 разів. Що старша людина і що більше вона курить, то більші шанси раку легень".

"Цигарковий дим містить понад 4 тис. компонентів, в тому числі чадний газ, нікотин та його похідні, смолу, котінін, полоній, кадмій, поліциклічні ароматичні вуглеводи та інші сполуки, багато з яких є канцерогенами. Курці вдихають їх при затяжці й від диму цигарки, люди поруч - диму чужої цигарки та видиху курця, а також всі поглинають це шкірою".
Наверх