Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 09 сер 2018 14:15

День святого Пантелеймона: У цей день українці традиційно моляться за здоров'я своє та близьких

День святого Пантелеймона: У цей день українці традиційно моляться за здоров'я своє та близькихУ православній церкві 9 серпня вшановують пам'ять Пантелеймона - цілителя, який числиться в лику великомученика.

Він відомий як покровитель воїнів і цілитель. Йому молилися, просячи зцілення від хвороб. Знахарі вважали, що саме зараз варто вирушати на збирання цілющих трав, використовували особливі замовляння й обряди.

Цього дня прийнято було починати збирання вівса. У той же час, у негоду 9 серпня намагалися залишитися вдома, оскільки літні грози часто проходили з великою кількістю блискавок, яких люди дуже боялися.

Казали, що не можна копиці сіна 9 серпня на тік відвозити - згідно з прикметами, пожежа буде. Це пояснювалося саме тим, що у стіг може бдарити блискавка.

9 серпня йшли до церкви для освячення колосків, зібраних із полів. Потім ці колоски потрібно було зберігати в помешканні.

У народній традиції святий Пантелеймон вважається ще й обо­ронцем людей від вогню. Під час пожежі навколо будівлі, що горі­ла, тричі обносили ікону святого Пантелеймона, щоб пожежа при­пинилась. Найчастіше це робили тоді, коли вогонь спалахував від блискавки.

У день пам'яті селяни молилися святому Пантелеймо­нові й перед його образом, запалювали свічки, щоб у полі копи зберіг від пожежі.

Народні прикмети на 9 серпня:

Усі трави, зібрані 9 серпня, будуть володіти цілющими властивостями.

Мурахи закладають входи до мурашників - скоро буде дощ.

Сильно скрекочуть і стрибають коники - погода буде ясною та сухою.
Наверх