Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 02 сер 2018 13:23

Податки і тарифи: Українцям назвали ключові зміни серпня

Податки і тарифи: Українцям назвали ключові зміни серпняУ влади залишилося кілька днів, щоб вирішити, що робити з тарифами на газ, опалення та гарячу воду. Терміни їх підвищення вже двічі переносили - спочатку на 1 червня, а потім на 1 серпня.

Якщо це питання знову відкласти, то МВФ не дасть нам черговий транш кредиту, а це загрожує стабільності гривні.

Тарифи: переглянуть або знову перенесуть


Більшість чиновників запевняють, що Україна продовжить співпрацю з МВФ, а це значить, тарифи виростуть. У НБУ говорять про зростання цін на газ на 25%. Але можливо, підвищення буде більшим. Ще взимку в пресу потрапив проект фінансового плану НАК «Нафтогаз України». Згідно з цим документом, ціна газу для населення і підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) повинна була з 1 квітня 2018 року збільшитися на 62% - з 4,9 тис. До 8,03 тис. грн. за 1 тис. куб. м (без ПДВ). Також наголошується, що в подальшому, з жовтня 2018 року, ціна газу може зрости на 73% в порівнянні з діючою на даний момент ціною - до 8,5 тис. грн. за 1 тис. куб. м (без ПДВ). Якщо додати сюди ПДВ, то ми отримаємо 10,2 тис. Гривень.

Тобто якщо газ подорожчає на 73%, як це пропонував «Нафтогаз», то платіжка за тепло і гарячу воду повинна збільшитися мінімум на 43%. Для прикладу: якщо зараз ви платите за опалення 1000 гривень на місяць, то після підвищення ваш рахунок складе вже 1430 грн.

Заплатити податок на нерухомість


Якщо у вас є квадратні метри, які обкладаються податком, то зробити платіж потрібно до 28 серпня.

Від сплати цього податку звільнені люди, які володіють квартирами менше 60 квадратів або будинками до 120 квадратних метрів. У законі йдеться про пільги зі сплати податку на нерухомість. Для квартир сумарна пільга становить 60 кв. м, для житлового будинку - 120 кв. м. Якщо ж у вас є і будинок, і квартира, то сумарна пільга становить 180 кв. м.

Тобто якщо у вас дві квартири загальною площею 100 кв. м, то заплатити доведеться за зайві 40 квадратів. Ставка податку встановлюється в кожному населеному пункті окремо і не може перевищувати 1,5% від розміру мінімальної зарплати. Цього року люди платять податок за минулий 2017 рік, тому діє мінімальна зарплата на 1 січня 2017 року - 3200 грн. Тобто за кожен зайвий метр потрібно оплатити 48 грн.

Правда, є в законі одна лазівка. Якщо людина не отримав податкове повідомлення, штрафні санкції до нього не застосовуються. Якщо ж він отримав повідомлення, про що є відповідний запис у реєстраційній книзі, і не сплатив податок, до нього застосовуються штрафні санкції. Якщо не встигнете, то повинні будете заплатити пеню - 10%, якщо прострочення перевищить 30 днів, то пеня зросте до 20%.

Розширять список безкоштовних ліків


На початку серпня МОЗ обіцяє розширити програму «Доступні ліки». Попередній реєстр, куди увійшли нові назви препаратів, був затверджений 23 липня. Це медикаменти, за якими лікарі будуть виписувати безкоштовні рецепти для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, діабетом II типу і бронхіальну астму.

У перелік безкоштовних вже внесені 35 нових засобів, в тому числі «Аритміл», «Кардіодарон-здоров'я», «Верапаміл-Дарниця», «Сальбутамол-Нео», і розраховують додати ще 30.
Наверх