Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 05 сер 2018 12:00

Бідні українці та дорога комуналка, або Як в Україні подорожчає електроенергія

Бідні українці та дорога комуналка, або Як в Україні подорожчає електроенергіяУ наступні два роки тарифи в Україні мають підвищити до рівня економічно обґрунтованих, а найближче подорожчання очікується вже у жовтні 2018-го.

Україна - лідер за рівнем зношування комунальної інфраструктури. Вже за 5-8 років не буде чого ремонтувати. Електромережі та труби доживають віку. І навіть після багаторазового подорожчання комуналки грошей на модернізацію і заміну катастрофічно бракує.

Журналісти "Обозревателя" з'ясували, скільки українці витрачатимуть на комуналку і хто реально платить за послуги.

Бідні українці та дорога комуналка


Комунальна послуга такий самий товар, як і бутильовані напої та картопля. Є собівартість, витрати на транспортування, націнка продавця тощо. Різниця тільки в тому, що вийти з хлібом із магазину не дозволять доти, доки покупець не заплатить за покупку. А ось із комуналкою все легше - можна споживати і "забувати" оплатити. Забрати вже використане тепло або воду нереально, а відключити - проблематично.

Українці звикли віддавати за комунальні послуги незначні суми. Держава роками субсидіювала збиткові підприємства, які займалися комунальними послугами. І, звісно ж, в найостаннішу чергу збиткові компанії думали про те, щоб інвестувати у своє майбутнє. В результаті виявилося, що в той час як значна частина Європи відмовилася від хлору, ми все ще очищаємо воду застарілим методом, поки в Польщі ремонтували електромережі і замінювали труби, ми використовували те, що було побудовано ще десятки років тому.

Зараз же ситуація дійшла до критичної позначки - комунальна інфраструктура зношена на 60-80%, звітують у Національній комісії у сферах енергетики та комунальних послуг. Головне питання - хто має займатися ремонтами та інвестиціями. Найпростіша відповідь: той, хто експлуатує інфраструктуру. От тільки щоб відремонтувати електромережі, треба стягнути зі споживачів, тобто кожного, хто використовує електроенергію, додаткову плату. А для цього доведеться дочекатися, поки політики і чиновники приймуть відповідне рішення.

Навіть після всіх підвищень інвестиційні програми підприємств (за законом кожен постачальник комунальних послуг має вкладати частину коштів у розвиток) дозволять якісно змінити ситуацію років через 30-40. Але стільки часу в українців немає. Ще кілька років - і скаржитися на високі тарифи не доведеться. Вода, електроенергія і тепло просто не будуть доходити до будинків. Труби, дроти - все вимагає не просто ремонту, а термінової заміни. І періодичне реагування на аварії - там залатали, тут замінили - на загальний стан справ жодним чином не впливає.

Комунальна інфраструктури України - як поношені джинси. Поки їх ще можна штопати, але вже незабаром цілої тканини не залишиться, і одяг просто розповзеться. Держава в умовах дефіцитного бюджету і недофінансування багатьох сфер дозволити собі оплачувати комунальні послуги українців не може. За цих умов є тільки один варіант - підвищити тарифи на комунальні послуги. Той, хто користується інфраструктурою, і повинен за неї платити.

Скільки заплатимо


Уже зараз економічно обґрунтовані тарифи (такі, що дозволяють покривати всі витрати і давати прибуток) на порядок вищі за наявні. Наприклад, електроенергія має коштувати близько 2,7 грн за кВт×год, тобто майже на 50% більше. Вартість газу, який також використовують для підігріву води та герерації тепла, майже на 30% вища за чинну ціну. Вода, згідно з розрахунками Асоціації водоканалів, має подорожчати на 10%.

Так чи інакше, кожен українець платить повну ціну. Якщо тариф на струм стримують, то "різницю" між реальною вартістю і тим, скільки ми платимо, закладають в ціни для промисловості. А вони у свою чергу підвищують вартість кінцевої продукції. І в результаті українець приходить у магазин і все одно платить за можливість користуватися нібито дешевою електроенергією.

Та частина населення, яка не в змозі платити за комунальні послуги, може оформити субсидію. Для прикладу, якщо сім'я з трьох осіб живе всього лише на дві мінімальні зарплати, вона платитиме за комуналку всього 780 грн, решту компенсує знижка. Якщо ж сім'я з двох осіб живе на одну мінімалку, платіж за комунальні послуги складе всього лише 293 грн. Решту суми компенсують із державного бюджету.

У той же час сім'я без субсидії, якщо вартість блакитного палива збільшиться, заплатить за газ близько 200 грн. Подорожчає також і опалення. Для прикладу, якщо у минулому році кияни платили за тепло 1355,8 грн за Гкал, після можливого підвищення ціна може сягнути вже 1678 грн. Наприклад, у минулому році опалення "двушки" коштувало 2033 грн, у цьому році - вже 2517 грн.
Наверх