Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 17 лип 2018 08:00

В Україні презентували онлайн-карту забрудненості річок

В Україні презентували онлайн-карту забрудненості річокДержавне агентство водних ресурсів та Агенція журналістики даних презентували інтерактивну карту забрудненості річок в Україні «Чиста вода».

Цей інструмент створено на основі відкритих даних про якість поверхневих вод за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування у межах проекту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS.

Міністерство екології та природних ресурсів підтримало розробку інструменту в рамках створення Загальнодержавної автоматизованої системи «Відкрите довкілля».

Відтепер громадяни матимуть легкий доступ до важливої інформації про стан води у річках України. Понад 400 пунктів контролю якості води в Україні, 16 параметрів забрудненості та хронологічний зріз у п’ять років лягли в основу інтерактивного інструменту, який дозволяє оцінити якість води у найбільших річкових басейнах України.

Інтерактивний інструмент «Чиста вода» дозволяє обирати конкретний річковий басейн та оцінювати якість води у ньому. Якщо рівень забрудненості у певному річковому басейні перевищує норму – користувач дізнається про це завдяки спеціальним позначкам. Є змога оцінити рівень забрудненості й за певними речовинами. Перелік із 16 параметрів включає в себе як корисні для води елементи, сполуки та процеси, так і ті, що змінюють її якість на гіршу.

Особливістю інструменту є те, що на карті позначені підприємства, які за даними Державного агентства водних ресурсів найбільше забруднюють річки у кожній області. Користувач може з’ясувати, який саме обсяг забрудненої води скидає у річки кожне конкретне підприємство. А за допомогою спеціального графіка – відстежити, як змінювалася концентрація речовини-забруднювача в минулому, і якою вона є сьогодні. Наявність такої інформації по кожній річці допоможе активістам контролювати показники та за необхідності залучати спеціальні органи для відповідного реагування.

Олександр Риженко, Голова Державного агентства з питань електронного урядування: «Згідно з останнім випуском Global Open Data Index, лише 15 країн у світі публікують дані про якість води у відкритому машиночитному форматі. Україна місяць тому також пішла шляхом найбільш прогресивних країн у питанні збереження та покращення екологічної ситуації, відкривши дані про якість води, чим показала гідний приклад багатьом нашим сусідам і країнам ЄС. А вже сьогодні перший аналіз та візуалізація на основі цих даних презентовано на широкий загал, що дає можливість кожному українцю у доступній формі дізнатися про стан води поблизу свого місця проживання чи роботи».

Онлайн-карта дає змогу оцінити зміни стану води за останні п’ять років і надалі постійно оновлюватиметься – у міру того, як Державне агентство водних ресурсів оновлюватиме набори відкритих даних.

Візуалізація «Чиста вода» є прикладом інтерактивних інструментів на основі відкритих даних державних органів, що дозволяють забезпечити доступ до суспільно важливих даних та представити їх у зрозумілій формі. Додамо, сьогодні Державне агентство водних ресурсів є першим органом в Україні, що оприлюднює екологічні дані за найкращими міжнародними практиками. Дані моніторингу поверхневих вод публікуються за 16 основними показниками з 445 пунктів забору води на річках усіх основних річкових басейнів України.

За інформацією Державного агентства з питань електронного урядування України
Наверх