Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Шкарбута Богдан / Головне / Суспільство 08 лип 2018 09:00

ПРИВІТАННЯ ГОЛОВИ СЕЛА МОШНИ БОГДАНА ШКАРБУТИ І НАСТОЯТЕЛЯ СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСЬКОГО ХРАМУ ОТЦЯ ОЛЕГА МАРХАЛЕВИЧА З ДНЕМ СВЯТИХ ПЕТРА І ФЕВРОНІЇ - ПРАВОСЛАВНИМ ДНЕМ РОДИНИ

ПРИВІТАННЯ ГОЛОВИ СЕЛА МОШНИ БОГДАНА ШКАРБУТИ І НАСТОЯТЕЛЯ СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСЬКОГО ХРАМУ ОТЦЯ ОЛЕГА МАРХАЛЕВИЧА З ДНЕМ СВЯТИХ ПЕТРА І ФЕВРОНІЇ - ПРАВОСЛАВНИМ ДНЕМ РОДИНИ8 липня Св’ята Православна Церква відзначає день пам’яті святих благовірних князя Петра та його дружини Февронії Муромських, покровителів сім’ї та шлюбу.

Їх шлюб є зразком християнського шлюбу. Історичне підґрунтя в нього таке: у 1203 році князівський престол у граді Муромі посів князь Петро, який невдовзі захворів на проказу. Уві сні князь дізнався, що допомогти йому може проста селянка Февронія, яка окрім краси і благочестя уславилася мудрістю і умінням лікувати недуги. Коли вона вилікувала князя, Петро одружився з нею.

Проте бояри не визнали простолюдинку Февронію як княгиню і зажадали від князя відмовитися від неї: «Або відпусти дружину, яка своїм походженням ображає знатних бояринь, або залиш Муром». Тоді Петро і Февронія покинули місто, обравши родинне щастя та просте життя разом, відмовившись заради цього від почестей і багатства. А в Муромі тим часом розгорілася смута. Проливши чимало крові та не дійшовши згоди, бояри покликали Петра та Февронію назад — княжити по совісті і справедливості.

У похилих літах Петро і Февронія прийняли чернечий постриг у різних монастирях та благали Бога, щоб померти в один день, і заповідали тіла їхні покласти в одній труні. Померли вони в один день і в ту саму годину. За деякими даними – на світлій Седмиці, за іншими — 8 липня 1228 року. Визнавши поховання в одній труні несумісним з чернечим званням, їхні тіла поклали в різних обителях, але наступного дня дивовижним чином Петро і Февронія опинилися разом. Так і спочивають відтоді поруч мощі цього святого подружжя, надаючи усім поколінням яскравий приклад жертовної любові, вірності та взаємного служіння.

Родина являє собою організовану соціальну групу, а її представники пов’язані між собою не тільки спільністю побуту, а й взаємною моральною відповідальністю, а ще соціальною необхідністю, яка зумовлює потребу суспільства в духовному і фізичному самовідтворенні, звідси, мабуть і пішов вираз: сім’я − осередок суспільства. Звичайно ж, сім’я належить до найважливіших суспільних та державних цінностей. Деякі наукові теорії стверджують, що саме форма сім’ї могла протягом багатьох століть визначати загальний напрям еволюції основоположних макросоціальних систем. Для дітей родина − це своєрідне середовище, в якому у дитини складаються умови її психічного, фізичного, інтелектуального та емоційного розвитку. Для дорослої людини вона є джерелом реалізації цілого ряду її потреб.

Щиросердно вітаємо мешканців Мошнівської громади з нагоди святкування Православного св’ята - Дня родини. Хай у кожній домівці завжди будуть мир і злагода, хай зростають в радості дітки і завжди будуть тісними родинні зв’язки.

З повагою,
Настоятель Спасо-Преображенського храму села Мошни протоієрей Олег Мархалевич, Голова села Мошни Богдан Шкарбута
Наверх