Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 07 лип 2018 11:46

7 липня - Різдво Іоанна Предтечі: Традиції і прикмети свята

7 липня - Різдво Іоанна Предтечі: Традиції і прикмети святаПоки простий народ святкуватиме Івана Купала, віруючі люди будуть відзначати одне з найбільших православних свят - Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

Нагадуємо прикмети і традиції цього дня.

Різдво Іоанна Предтечі: традиції


Вважалося, що якщо в першій половині доби 7 липня кілька разів скупатися у водоймі, то це змиє всі недуги.
Щоб не розгнівати Бога, овочі круглої форми в цей день на городі прийнято збирати з молитвою: у селян раніше вони асоціювалися з главою Іоанна Предтечі (як ми пам'ятаємо, Пророка стратили, відрубавши йому голову).
Також існувало повір'я, що якщо по дорозі за людиною ув'яжться біла собака - проганяти її ні в якому разі не можна. І якщо пес довів людину до самого будинку, то тварину неодмінно потрібно впустити всередину, так як вона принесе в будинок удачу і благополуччя. У народі вірили, що в образі цієї тварини праведних людей благословляє на краще життя сам Іоанн Хреститель.

Різдво Іоанна Предтечі: прикмети


Якщо на Івана сильна роса - вважається, що це обіцяє хороший врожай огірків.

Безліч зірок на небі цієї ночі віщували добрий лісовий урожай.

Також в старі часи вірили, що якщо на Різдво Іоанна Предтечі піде дощ, то через п'ять днів буде сонячно. А сам дощ на свято вважався благодатним.

Різдво Іоанна Предтечі: що не можна робити в цей день


Тепер про заборони на свято. На Різдво Іоанна Предтечі не можна:

- куштувати м'ясо і молочні продукти, так як ще триває Петрів піст-2018 - проте дозволяється їсти рибу;
- займатися роботою по будинку - як і в будь-яке інше релігійне свято потрібно присвятити помисли Богу і духовній освіти, сходити до церкви, помолитися;
- сваритися і скандалити;
- користуватися ножем - особливо при нарізанні круглих овочів і фруктів (капусти, яблук і т.п.) - так можна взяти на себе всі гріхи вбивць Іоанна Предтечі. Це повір'я знову-таки пов'язано з тим, яку смерть прийняв Пророк.

Крім того, віруючим людям краще утриматися від веселощів в цей день.

За однією з версій, Іван Купала - це слов'янський Іоанн Хреститель. Тому не варто дивуватися, що основна частина купальських обрядів пов'язана якраз з водою, вогнем і травами.
Наверх