Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 21 лип 2018 13:00

Змінити оператора без зміни номера українці зможуть вже 2019 року

Змінити оператора без зміни номера українці зможуть вже 2019 рокуТа мить, коли українці зможуть нарешті змінювати мобільного оператора, залишаючи свій номер, наближається. Остання озвучена дата — лютий 2019 року.

Чому так довго чекаємо? Як це буде проходити? Відповіді нижче.

Узагалі процес впровадження цієї технології, яка має назву mobile number portability (або MNP), розпочався 2015 року, пише «Економічна правда». Тоді Український державний центр радіочастот (УДЦР) провів перший тендер на постачання послуг та обладнання. Але конкурс визнали таким, що не відбувся. Друга спроба, яка припала на 2016 рік, також не обійшлася без проблем. УДЦР, переможець тендеру ТОВ «Діалінк» та один з учасників ТОВ «Ес ай центр» загрузли у судових позовах.

Що ж ми маємо на червень 2018 року? УДЦР має обладнання та програмне забезпечення, необхідне для роботи MNP. Комплексна система захисту інформації — на стадії створення. Окрім цього, УДЦР проводить тендер на вибір інтегратора Центральної бази даних — ЦБД. За операторами — ЛБД, тобто локальні бази даних, та криптошлюзи для захисту трафіка. Потім — етап інтеграції та тестування системи. Наприкінці 2018 року будуть укладені угоди на підключення операторів мобільного зв’язку до ЦБД. Отже, послуга може запрацювати вже на початку 2019 року. Принаймні так вважають у «Ес ай центр».

Відомо, що lifecell та «Vodafone Україна» до цього терміну готові. «Київстар» — поки невідомо.

На активацію MNP потрібно до 3 робочих днів. Щоправда, процедура обіцяє бути максимально бюрократичною, бо оформляти таку послугу доведеться особисто, з паспортом та відповідною заявою.

«Абоненти з обмеженими фізичними можливостями зможуть перенести свій номер, скориставшись допомогою інших людей за умови видачі їм довіреності», — повідомляють журналісти.

Коштуватиме MNP «недорого», та скільки саме, невідомо. Також поки незрозуміло, чи можна буде потім повернутися до свого оператора та як швидко.

Уже майже 20 років MNP працює у Великій Британії, Гонг-Конгу, Нідерландах та Іспанії. У Польщі така послуга працює з 2006 року, у Росії та Молдові — з 2013-го, у Казахстані — з 2015-го, в Ірані — з 2016-го.
Наверх