Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 21 лип 2018 15:00

Безплатні ліки в Україні: За що можна не платити

Безплатні ліки в Україні: За що можна не платитиВиконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, як можна перевірити наявність безкоштовних препаратів у лікарнях.

Про це Супрун написала у Facebook.

В.о. міністра повідомила, що існує Національний перелік лікарських засобів, в який входить 427 препаратів. Ці ліки повинні видавати в лікарнях безкоштовно. "Чи знаєте ви і ваші близькі про те, що ви не повинні платити за всі ліки, які виписують вам в стаціонарі? В країні діє Національний перелік лікарських засобів - список ліків, які лікарні повинні закуповувати обов'язково. До Національного переліку входить обмежена кількість препаратів, а саме 427 діючих засобів від найбільш поширених хвороб і станів", - повідомила Уляна Супрун.

Вона пояснила, що це зроблено для того, щоб в лікарнях завжди були ліки, в яких потребують українці. Крім того, в.о. міністра повідомила, що існує інструмент, за допомогою якого можна дізнатися, чи є в лікарні безкоштовний препарат, який вам виписали.

"1. Встановіть його на смартфон (за цим ПОСИЛАННЯМ).

2. Введіть в пошук в розділі "Пошук аналогів" МНН препарату. Ця назва діючої речовини, зазвичай пишуть на упаковці ліків під торговою назвою. Наприклад, у антибіотика діюча речовина може бути амоксицилін, у противогрибкового - клотримазол, а у препарату від раку крові - іматиніб.

3. Якщо після цього побачите біля назви ліків позначку "Нацперечень" - це означає, що вони закуповуються за ваші податки. Ви вже їх оплатили і має право отримати безкоштовно в лікарні!" - написала Супрун.

Для того, щоб перевірити наявність препарату саме в тій лікарні, в який ви перебуваєте, потрібно зайти в інший пункт меню цієї ж програми. "А щоб перевірити, чи є препарат саме у вашій лікарні, перейдіть в додатку за цим ПОСИЛАННЯМ. Крім того, в додатку "Ліки Контроль" можна перевірити: чи входять потрібні пацієнту препарати в програму "Доступні ліки", чи можна знайти дешевше, але настільки ж ефективні аналоги ліків, ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів; перевірити на предмет підробки", - повідомила в.о. міністра.

З Нацперечнем можна ознайомитися на САЙТІ, який запустився 20 червня.
Наверх