Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 04 чер 2018 15:52

Супрун дала пораду, як пити каву тим, хто змушений не спати уночі і не шкодити при цьому здоров'ю

Супрун дала пораду, як пити каву тим, хто змушений не спати уночі і не шкодити при цьому здоров'юЩоб працювати всю ніч, потрібно випити кави і відразу подрімати 15-20 хвилин - відпочинок зменшить кількість аденозинових рецепторів в мозку, і напій буде бадьорити, не заподіявши шкоди організму.

Таку пораду дала всім поціновувачам кави в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в Facebook.

"Коли потрібен заряд бадьорості та енергії, кава перше, що спадає на думку. Звичайно, для отримання позитивних ефектів від цього напою, варто стежити за кількістю і часом споживання. Скільки кави варто пити? Європейське відомство по безпеці харчових продуктів (European Food Safety Authority ) в 2015 році офіційно рекомендував споживати не більше 400 мг кофеїну в день, і не перевищувати дозу 200 мг за один раз. В одному американо - 154 мг кофеїну, а в одному еспресо - 77 мг. До того ж, вчені відзначають, що додавання до кави великої кількості вершків і цукру збільшує калорійність і жирність напою, зменшує його користь в рази", - повідомляє вона.

Втім, стверджує Супрун, універсальної поради бути не може. Кожна людина має власну чутливість до кофеїну - хтось його знешкоджує швидко, і на них "кава не діє", а хтось - дуже повільно. Крім цього, є генетична схильність відчувати тривожність через споживання кофеїну. У деяких людей від кави може боліти шлунок, а завзяті кавомани розвинули нечутливість до дії кофеїну.

"Ви повинні спиратися перш за все на свої відчуття від кави - якщо вам від неї погано або виникла залежність, слід обмежити його споживання до того рівня, на якому вам добре", - радить медик.

Не варто пити каву взагалі або не більше 1-2 чашки в день, якщо після неї відчутно прискорюється серцебиття, потіють долоні, виникає біль в шлунку або печінці, погіршується сон і виникає почуття тривоги. Такі ж симптоми можуть спостерігатися у будь-якого в разі надмірного споживання кави.

Вагітним жінкам, літнім людям, особам з гіпертонією, проблемами шлунково-кишкового тракту і порушеннями сну, в стані сильного стресу слід обмежити вживання кави теж.

"Якщо ви припинили пити каву, ви можете відчувати головний біль, втому і стати дратівливими. Так відбувається тому, що мозок занадто звик до кави, і став схильним більш до гальмування. Однак неприємні постефекти зникають через деякий час після відмови від кави", - попереджає Супрун.
Наверх