Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Цей день в історії 04 травня 2018 14:30

4 травня: Це цікаво знати

4 травня: Це цікаво знатиЦієї квітучої пори, у дохристиянські часи наші предки продовжували вшановувати Богиню Живу, яка в українців асоціювалася з зозулею.

У цей час слухали зозулю, і не лише для того, аби дізнатися, скільки років вона накує. Існувала прикмета: які гроші матимеш, коли вперше почуєш зозулю, такий достаток буде протягом всього року.

«Цвітуть бузки, садок біліє. І тихо ронить пелюстки, Напівзабуте знову мріє, Як помах милої руки». Максим Рильський


За церковним календарем, 4 травня вшановують священомученика Януарія, єпископа, і з ним мучеників Прокула, Соссія і Фавста, дияконів, Дисидерія, читця, Євтихія і Акутіона; мучеників Феодора, що в Пергії, матері його Филипії, Діоскора, Сократа і Діонісія; мучеників Ісаакія, Аполлоса і Кіндрата; Святого Максиміана, патріарха Константинопольського.

За народним календарем, у цей час потрібно спостерігати за черемхою: якщо вона рано зацвіла – буде тепле літо. Чим раніше вона починає цвісти, тим спекотнішим буде літо. З цього дня вкривається квітами ліловий бузок, у садах зацвітають нарциси. Саме час садити часник, щоб літом уже зібрати врожай.

Іменинниками 4 травня є: Денис, Кіндрат, Федір, Пилип, Євтихій.

4 травня народились:

1885 – Лео Сирота – піаніст-віртуоз. У віці 11 років він уже давав уроки учням і гастролював з концертами, навчався та викладав в консерваторіях Києва і Львова. Основоположник школи фортепіанної музики в Японії.

4 травня відзначають:

Міжнародний день пожежників.

Події 4 травня в Україні:

1986 – зона евакуації навколо Чорнобиля збільшена до 30 кілометрів.

Події 4 травня:

1878 рік – В будівлі оперного театру Томас Алва Едісон вперше продемонстрував винайдений ним фонограф.

1979 рік – Маргарет Тетчер стає першою жінкою прем’єр-міністром Великобританії.

Це цікаво:

Наші дохристиянські предки вважали, що травень – це місяць Ярила – Бога весняних робіт, любові, заступника сівачів і хліборобів. Ще раніше його називали Урай, Урій, Рій та Володар. За народними переказами – це був юнак у білому полотняному одязі, босий. На голові він мав вінок з квітів, а у руці тримав житні колоски, любив їздити на коні і опікувався земними плодами: зеленню, врожаєм зернових. Зображувався як символ весняного розквіту і любові.
Наверх