Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 21 травня 2018 00:00

Мінфін хоче впровадити в Україні перевірку отримувачів державних виплат

Мінфін хоче впровадити в Україні перевірку отримувачів державних виплатМіністерство фінансів розробило та виставило на публічне обговорення законопроект про перевірку людей, котрі отримують будь-які виплати від держави.

Як пояснили в Мінфіні, верифікація державних виплат – це комплекс заходів зі збору та перевірки достовірності інформації, яка впливає на визначення права та розміру державних виплат, а також виявлення невідповідних даних у автоматизованих інформаційних і довідкових системах, реєстрах, базах даних та інших джерелах інформації про фізичних осіб, яким призначено, нараховано або здійснено державні виплати, та людей, які звернулися за призначенням державної виплати.

Документ передбачає три етапи перевірки отримувачів таких виплат: превентивну, поточну та ретроспективну.

Таким чином, перший етап перевірки проходить в момент звернення людини за призначенням виплат, другий – в момент надання таких виплат, і третій – після завершення надання виплат.

Крім того, в документі прописаний порядок надання рекомендацій органам, що здійснюють державні виплати, порядок підтвердження та спростування відповідних рекомендацій, а також підходи щодо повернення неправомірно виплаченої державної допомоги.

В Мінфіні впевнені, що введення таких перевірок сприятиме розбудові справедливої системи соціального забезпечення в Україні, підвищить адресність державних виплат та оптимізує бюджетні видатки шляхом перевірки інформації, яка впливає на визначення права та розміру державних виплат.

Після публічного обговорення законопроект буде доопрацьовано та подано на розгляд Кабміну та відповідно до Верховної Ради.

Зазначимо, тема перевірки отримувачів соцвиплат в Україні не нова: у 2016 році про таку перевірку заявляла тодішня міністерка фінансів Наталія Яресько. Щоправда, тоді вона наголошувала, що перевірка пройде з метою виявлення «мертвих душ», яким такі виплати нараховуються. Серед таких категорій Яресько тоді називала біженців і переселенців.
Наверх