Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 19 травня 2018 16:33

Батьки, увага! - Медики повідомили про серйозну небезпеку антибіотиків для дітей

Батьки, увага! - Медики повідомили про серйозну небезпеку антибіотиків для дітейДітям, яким приписували антибіотики чи антациди, можуть мати підвищений ризик розвитку алергії у старшому віці.

Науковці провели дослідження, у якому взяли участь майже 800 тисяч дітей до 5 років, пише The New York Times з посиланням на медичний журнал JAMA Pediatrics.

З майже 800 тисяч дошкільнят 131 тисяча осіб приймали антибіотики, 60 тисяч вживали блокатори H2-гістамінових рецепторів, і ще майже 14 тисяч – інгібітори протонного насосу. Останні дві групи ліків призначили дітям проти хронічного рецидивуючого захворювання – гастроезофагеальної рефлюксної хвороби.

Під час дослідження вчені зазначили, що у дітей, яким приписували антибіотики чи антациди (препарати, що знижують кислотність шлункового соку, – ред.), можуть мати підвищений ризик розвитку алергії у старшому віці. Зокрема, малюки, що вживали блокатори H2-гістамінових рецепторів, були вдвічі схильні до розвитку харчової алергії, ніж ті, яким їх не приписали. За даними дослідження, особливо високим ризиком харчової алергії було на коров’яче молоко.

"У дошкільнят, які отримували антибіотики, на 14% підвищувався ризик розвитку харчової алергії та на 51% – анафілакції, яка є потенційно фатальним видом алергічної реакції. Через приймання цих ліків у них вдвічі підвищувався ризик розвитку астми", – зазначив доцент кафедри педіатрії у Військово-медичного університету Кейд Маккой Нойлунд.

Він закликав лікарів уникати надмірного вживання антибіотиків для лікування інфекцій верхніх шляхів та інших захворювань.
Наверх