Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 08 кві 2018 11:30

Чому на Великдень важливо споживати хрін

Чому на Великдень важливо споживати хрінЧим корисний та чим шкідливий корінь хрону – у розмові з лікарем вищої категорії, гастроентерологом-дієтологом Ларисою Бойченко і травознаєм Галиною Борбенчук.

– Які корисні властивості містить хрін і чим він допомагає?

Лікар: «Хрін – натуральний антимікробний, противірусний та антигрибковий засіб, він має потужну бактерицидну дію, яка зміцнює організм. Хрін – дуже ефективний стимулятор для нашого травлення, прекрасно спалює жирові відкладення, позитивно впливає на нашу мікрофлору та чудово зміцнює імунітет. Недарма хрін особливо популярний у період застіль, адже така їжа дуже багата на калорії та жир. Додавання хрону до страв дещо нівелює згубну дію такого навантаження, він стимулює виділення шлункової секреції та посилює жовчовиділення. У складі кореня хрону містяться магній, мідь, залізо, кальцій, калій, фосфор, глюкоза, фолієва кислота, вітаміни групи В1 В6 РР, вітамін С, якого у хроні більше ніж у лимонах. Усе це позитивно впливає на травлення, тому у святкові дні, коли людина переїдає, хрін особливо потрібний».

Травознай: «Хрін часто використовують у народній медицині, з його коренів готують настоянки та ліки. Корінь хрону містить у собі низку лікувальних властивостей, він має тонізувальну дію та антибактеріальний ефект, підвищує апетит та допомагає при хворобах нирок. Найкориснішою є настоянка з медом, вона бореться з різними інфекційними захворюваннями та нормалізує цукор у крові. Настоянки варто вживати при захворюваннях ротової порожнини та наносити на шкіру задля загоєння невеликих ран. Рецепт настоянки при застуді дуже простий та дієвий. Подрібнений корінь хрону змішати з теплим медом у співвідношенні один до одного. Таку суміш необхідно приймати тричі на день, але не більше від 50 грамів на добу. Узимку хрін рятує від респіраторних недуг, тому його можна навіть вдихати».

– Кому хрін протипоказаний?

Лікар: «Хрін – спеція, це означає, що вживати його слід в невеликих кількостях. Ні в якому разі його не варто вживати натщесерце. Протипоказаний хрін людям із захворюваннями бронхів, шлунка, нирок, підшлункової залози, при виразково-некротичному коліті. Не рекомендується хрін людям із запаленням ротової порожнини».

Травознай: Здоровим людям вживати хрін потрібно, дотримуючись міри. Не рекомендується хрін вагітним жінкам і матерям, які годують груддю, людям з нестабільним тиском та тим, у кого проблеми зі щитоподібною залозою. Хрін – це приправа, тому корисний в міру.
Наверх