Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Економіка 15 кві 2018 07:30

В Україні знову змінюються правила для ведення бізнесу

В Україні знову змінюються правила для ведення бізнесуНаціональний банк України (НБУ) з огляду на сприятливу ситуацію на валютному ринку скасував ряд неактуальних тимчасових адміністративних обмежень для банків і бізнесу при здійсненні операцій з валютою.

Таким, чином Національний банк розширив можливості банків для проведення операцій з іноземною валютою на міжбанківському ринку. Про це повідомили в прес-службі НБУ.

«Раніше розмір дозволеного сальдо купівлі-продажу банками іноземних валют і банківських металів протягом одного робочого дня склав 0,5%, а з 4 серпня 2017 року - 1% від розміру регулятивного капіталу. З 30 березня поточного року ця вимога припинить діяти, а потім будуть скасовані і заходи впливу за її порушення », - йдеться в повідомленні.

Крім того, регулятор змінив для банків ліміти відкритої валютної позиції.

У зв'язку з цим, з 1 травня цього року ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Л13-1) буде збільшений з 1% до 3%, ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Л13-2) - зменшений з 10% до 8 %. Передбачається, що це дозволить банкам більш ефективно розподіляти валютні ризики.

Також в НБУ вирішили продовжити ослаблення обмежень на дострокове погашення українськими компаніями зовнішніх кредитів і позик в іноземній валюті.

Тепер, резиденти-позичальники зможуть здійснювати дострокове погашення таких кредитів і позик, якщо в її реалізації (шляхом кредитування, страхування, забезпечення або поручительства) повністю або частково бере участь іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава або іноземний банк з акціонером-іноземним державою.

Крім того, Нацбанк продовжує розширювати перелік операцій бізнесу, на надходження по яких не поширюється вимога про обов'язковий продаж.

Таким чином, в подальшому компанія-резидент зможе не здійснювати обов'язковий продаж коштів, що надійшли за кредитом або позикою, якщо в його реалізації (шляхом кредитування, страхування, гарантування) повністю або частково бере участь іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава.

Також НБУ вирішив спростити для бізнесу перерахування іноземної валюти за кордон для здійснення платежів, пов'язаних з процесами судочинства.

Нагадаємо, в березні 2018 року НБУ розширив для іноземних інвесторів можливість репатріювати дивіденди за корпоративними правами та акціями, нараховані за попередні роки.
Наверх