Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 06 кві 2018 13:00

Такої смачної паски ви ще не їли! - "Великодній" рецепт

Такої смачної паски ви ще не їли! - "Великодній" рецептРецептом у своєму блозі поділилася фінансист і кулінарний блогер Алла Желізняк.

"Головна фішка в ньому, це постійне вимішування. Тобто у вас має бути потужний комбайн і ще один міксер. Другим може бути звичайний ручний. Загальна вага тіста "на виході" виходить 3,5 кг. Тобто якщо не переконані в своїй машині, то рецепт зменшуйте.

- 1200 борошна білого вищого ґатунку
- 500 вершкового масла (жирність не суттєва, але я беру 82%)
- 250 в’яленої вишні
- 250 родзинок
- Можна тільки родзинки, але вишня придає виробу цікаву кислинку
- 8 яєць
- 4 жовтки
- 2 апельсини
- 180 тростникового цукру (можна взяти 50/50 з білим, або взагалі білий). Але не буде карамельного аромату
- 65 дріжджів свіжих пресованих
- 360 молока (жирність не важлива, але я беру домашнє куплене на ринку)
- 12-15 капель ванільного екстракту торгової марки Доктор Откер (можна просто ваніль в пачках чи ванільний цукор) 1 пачку
- 7-8 тичинок шафрану (у кого є, це не обов’язково)
- 1 кавова ложка куркуми
- 50-70 хорошого коньяку
- 1,5 ч.л. солі.

Процес приготування:

Підігріте (не гаряче) молоко розвести з 1 чайною ложкою цукру та дріжджами. Дати підійти.

В той час приготувати: вишню та родзинки промити, залити 50-70 грам хорошого коньяку, натерти цедру двох апельсинів та вичавити фреш із цих апельсинів, добавити шафран та куркуму. Залишити настоюватися. Час від часу цю масу перемішувати.

В чашу комбайну просіяти (борошно обов’язково просіяти, а то і двічі) половину маси борошна. Влити ванільний екстракт та додати сіль. Влити опару (молоко+дріжджі) почати вимішувати на середній швидкості комбайну (насадка "крюк") плюс 4 яйця. Маса має добре вимішатися. Далі додати решту борошна та ще 4 яйця. Вимішувати. В той час збити масло (має бути кімнатної температури) з рештою цукру та 4 жовтками. Жовтки додавати по одному. Маса має бути кремообразна.

Масляну суміш частинами добавляємо в тісто. Пам’ятаємо, що тісто вимішується постійно. Наступну частину добавляти, коли попередня вже вмішалася в тісто. Вимішувати після введення масла хвилин 15-20. Тісто має бути дуже еластичне, м’яке, блискуче.

Взяти миску велику змастити олією перекласти тісто.

Беремо чистий рушник чи тканину, змочуємо в гарячій воді, добре віджати від води. Цим рушником накрити миску з тістом, то покласти в тепле місце без протягів.

Підходить тісто годину-півтори. У мене воно підходить раніше, тому слідкуйте за ним. Все залежить від температури, вологості на кухні.

Сухофрукти викинути на дуршлаг, щоб стекла зайва рідина. Як тісто підійде, всю суміш вкинути та вмішати руками.

Розкласти по формам. Тіста має в формі бути 1/3 від об’єму форми (бо вискочить). Дати підійти у формі.

Можна зверху змастити сумішшю жовтка з 20 грамами молока. Але я не змащую.

Випікати при температурі 190 градусів 35-40 хвилин в режимі "конвекція". Готовність перевіряйте шпажкою.

І ще один секрет. Панеттоне має остивати "догори ногами". Шпажки для того, щоб за них підвісити виріб. Тісто дуже пухке, тому є ризик, що сяде під власною вагою. А так гравітація не дає цьому статися.

Смачного!"
Наверх