Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 02 бер 2018 00:16

Нам все життя брехали? - Супрун дозволила українцям мочити Манту

Нам все життя брехали? - Супрун дозволила українцям мочити МантуВ.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун заявила, що вода на шкірі ніяк не може вплинути на результати туберкулінової проби, однак не варто терти і дряпати місце ін'єкції.

У рекомендаціях західних організацій не існує ніяких обмежень щодо негативного впливу води на результати туберкулінової проби (реакція Манту). Про це 25 лютого повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в Facebook.

"Помітила, що багато українців вважають, ніби вода на шкірі може вплинути на реакцію організму, папула (ущільнення шкіри на місці проби. - ред.) від ін'єкції збільшиться і результат проби помилково покаже, що людина інфікована. Це не так. Вода на шкірі ніяк не може вплинути на пробу Манту", - запевнила вона.

Супрун пояснила, що ін'єкція туберкуліну вводиться під шкіру, куди вода сама по собі не проникає. "Втім, Манту дійсно не варто терти або дряпати. А ось мочити можна на здоров'я", - підсумувала вона.

Туберкулінодіагностика (реакція Манту, проба Пірке) являє собою внутрішньошкірну або нашкірну пробу, спрямовану на виявлення специфічної імунної відповіді на введення туберкуліну. Наявність вираженої шкірної реакції свідчить, що організм активно взаємодіє зі збудником.

Неприпустимість контакту проб Манту з водою - один з популярних міфів. Швидше за все, він зберігся з часів повсюдного застосування проби Пірке, яку не можна було мочити, тому що вона наносилася на спеціальним чином подряпану шкіру.
Наверх