Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 21 лют 2018 00:00

Віруси масово падають з неба – дослідження

Віруси масово падають з неба – дослідженняВеличезна кількість вірусів та бактерій переміщуються в атмосфері Землі та осідає на поверхні.

до такого висновку дійшли дослідники з Канади, Іспанії та Сполучених Штатів.

У новому дослідженні вчені вперше оцінили кількість вірусів, що потрапляють у вільне плавання тропосферою планети – вище за бурхливі погодні умови, проте нижче за стратосферу, куди долітають реактивні літаки. Виявляється, віруси здатні подорожувати на тисячі кілометрів, перш ніж потрапити назад на поверхню.

“Понад 800 мільйонів вірусів щодня відкладаються на кожному квадратному метрі прикордонного шару атмосфери – це 25 вірусів на кожну людину у Канаді,” – пояснює вірусолог Кьортіс Саттл з Університету Британської Колумбії, один з провідних авторів дослідження – “Близько 20 років тому ми почали знаходити генетично подібні віруси, які з’являлися у дуже різних середовищах по всій планеті. Переважання вірусів, що постійно подорожують в атмосфері, цілком пояснює чому – це можна зрозуміти, якщо взяти вірус, який віднесло в атмосферу на одному континенті та приземлило на іншому.”

Бактерії та віруси відносить в атмосферу на маленьких частинках з ґрунту, пилу або морського бризу. Саттл разом з колегами вирішив дізнатися, скільки цього матеріалу переноситься за прикордонний шар атмосфери на висоті від 2500 до 3000 метрів. Саме на цих висотах умови сприяють переміщенню частинок на дійсно довгі відстані, що майже неможливо у нижчих шарах атмосфери.

Вчені скористалися спеціальною платформою високо в Андалузьких горах. Вони знайшли мільярди вірусів та десятки тисяч бактерій, які відкладалися на кожному квадратному метрі поверхні за день. Водночас, віруси виявились явними лідерами – їхні показники у 9-461 раз перевищували кількість бактерій. “Бактерії та віруси зазвичай потрапляють назад на Землю через дощі та проникнення пилу з Сахари. Однак, дощ виявився менше ефективним у виведенні вірусів з атмосфери,” – зазначає мікробний еколог та співавтор дослідження Ізабель Реш з Університету Гренади.

Дослідники також знайшли ознаки того, що більшість вірусів потрапило у атмосферу разом з морським бризом. Схоже, вірусам більше до вподоби подорожі на дрібніших та легших органічних частинках, оскільки так вони можуть найдовше залишатись у вільному дрейфі атмосферою.
Наверх