Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 14 лют 2018 00:10

Кредитний реєстр: Що це значить і чого чекати українцям

Кредитний реєстр: Що це значить і чого чекати українцямРада дозволила Нацбанку створити і вести свій кредитний реєстр: за відповідний законопроект №7114-д у другому читанні проголосувало 226 народних депутатів.

Проект закону передбачає, що банки почнуть подавати інформацію про позичальників в кредитний реєстр НБУ з 1 квітня 2018 року, а до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - з 1 липня. У нацбанківський реєстр повинні потрапляти відомості про всі кредити, надані банками в розмірі від 100 мінімальних зарплат (на сьогодні - це від 372,3 тис. грн), уточнює UBR.ua.
Кредитний реєстр: Що це значить і чого чекати українцям

Депутати дозволили регулятору самостійно встановлювати порядок і правила надання банками інформації для внесення в кредитний реєстр. Але обмежили доступ до зібраної інформації самим фінустановам. Причому отримувати інформацію з реєстру банки зможуть не раніше, ніж через шість місяців після вступу в силу закону, але не пізніше ніж з 31 грудня 2018 року.

Крім того, НБУ відмовить банку в наданні даних по кредиту, заборгованість по якому, включаючи нараховані комісії та пені, менше 100 мінімальних зарплат.

При цьому клієнти банків отримають право доступу до інформації про себе в кредитному реєстрі, а також зможуть вимагати внесення змін у разі незгоди з її змістом.

Розбиратися зі скаргами позичальників, згідно із законопроектом, повинен сам Нацбанк. Він повинен прийняти заяву, розглянути подані докази і в 5-денний термін запросити уточнення у банку, який надав дані. Той в свою чергу зобов'язаний відповісти протягом 15 днів. За підсумками цього листування дані в реєстрі повинні бути або виправлені або вилучені, або залишитися без змін.

А в разі відмови в задоволенні скарги, у позичальника залишається право додати до своєї справи опис довжиною до 100 слів, що пояснює його версію причин появи в реєстрі некоректних даних (наприклад, вказати, що прострочення допущене через хворобу). Аналогічні норми передбачені законом про кредитні бюро.
Наверх