Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 04 лют 2018 00:00

Хворіти стане дорого: В Україні різко зростуть ціни на ліки (інфографіка)

Хворіти стане дорого: В Україні різко зростуть ціни на ліки (інфографіка)Ліки в Україні в 2018 році можуть подорожчати на 25%.

Такі прогнози експертів. Головна причина - валютні скачки.

"Уже в лютому очікуємо підвищення вартості ліків на 3-5%, так як постачальники завозять нові партії товарів за більш високим курсом валюти", - говорить гендиректор КП "Фармація" Руслан Світлий.

За словами менеджера однієї з мережі аптек Катерини Мащенко, на даний момент ціни вже перераховують. "У лютому очікується зростання не менше ніж на 10-12% на жарознижуючі, знеболюючі, протипростудні, кардіологічні препарати, перев'язувальні матеріали. Залишки за старою ціною переоцінювати навряд чи будемо, занадто клопітно. Як будуть змінюватися ціни далі - прогнозувати складно, але кожні 10 копійок в ціні долара - це 5-6 копійок в ціні кожної гривні, яку треба сплатити пацієнтові за ліки", - сказала вона.

Згідно з даними Кабміну, найдешевші ліки - у Вінницькій і Хмельницькій областях. Найвищі ціни на медикаменти - на заході України.

Також варто відзначити, що МОЗ розширив в кінці 2017 р перелік безкоштовних ліків за програмою "Доступні ліки", тепер в переліку - 199 препаратів, або на 42 більше, ніж раніше. Програма розрахована на гіпертоніків, діабетиків і астматиків.
Наверх