Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Економіка 06 лют 2018 00:00

Ціни будуть європейські: Українців попередили про різке подорожчання продуктів

Ціни будуть європейські: Українців попередили про різке подорожчання продуктівУ 2018 році ціни на більшість продуктів в Україні буде тільки зростати, хоча незначні сезонні падіння також очікуються, але на загальне подорожчання вони не вплинуть.

Так, гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко зазначає, що за багатьма позиціями в Україні вже досягнуто паритету з євроцінами, тому можна очікувати лише уповільнення темпів зростання, - пише видання "Сегодня".

"Відносна дешевизна наших фруктів і овочів влітку і восени пояснюється тим, що середню ціну знижує несортовими українська продукція. А добірні імпортні яблука у нас вже зараз коштують, як в Європі", - підкреслив експерт.

За його прогнозами, продукти в середньому подорожчають на 10-12% за умови девальвації на 7% і інфляції в 9%. При цьому Дорошенко зазначає, що на окремі продукти, наприклад, м'ясо, вершкове масло може бути зростання цін на 18%, по соняшниковій олії - навіть до 30%.

"А цукор навряд чи подорожчає, оскільки його наварили багато. Здешевлення інших продуктів може бути тільки сезонним, це овочі та фрукти, а також, наприклад, влітку ціна на яйця може знизитися на 15-20%. На 20-30% влітку сало подешевшає через зниження на нього попиту. А ось куряче філе наблизиться за ціною до свинини і яловичини - 120 грн/кг", - говорить експерт.

У той же час, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин допускає, що зростання цін на продукти в цьому році може пом'якшити лише підвищення зарплат, викликане швидкою девальвацією гривні.

"Але зарплати не будуть підвищуватися повсюдно, тому продовжиться розшарування суспільства за рівнем доходів. Середня зарплата в країні може перевищити 9 тис. грн. Точно зростуть заробітки в держсекторі, оскільки уряд обіцяв зростання як мінімальних зарплат, так і соцстандартів у військовослужбовців", - додав Дорошенко.

Також експерти констатують, що українці платять за їжу значно більшу частину своїх доходів у порівнянні з жителями інших країн Європи, хоча ціни у нас на більшість продуктів нижче.

За їх словами, причина в тому, що зарплати українців залишаються одними з найнижчих в Європі, а ось вартість продовольчого кошика поступово наближається до середньоєвропейської.

Наприклад, українське молоко вже дорожче, ніж у найближчих сусідів - поляків і білорусів, і всього в два рази дешевше, ніж у французів. При цьому середня зарплата в Україні становить 18% від середніх заробітків у Польщі, 7,5% - від заробітків у Франції і 62% - в Білорусі. Ціни на курятину практично однакові з сусідськими, хоча і в 2,8 рази нижче, ніж у Франції. І поки тільки овочі і яблука в Україні коштують набагато менше, ніж за кордоном.

Експерти впевнені, що українські ціни в порівнянні з зарплатами завищені. Крім цього зростання цін в останні роки відбувався тому, що після підписання Асоціації з ЄС був порушений паритет між низькими зарплатами та цінами на енергоносії, послуги ЖКГ, які дотуються за рахунок держави, і було скасовано держрегулювання на соціальні продукти. Експерт упевнений, що повертати держрегулювання цін на їжу і знижувати тарифи на компослуги безглуздо, але для сімей з низьким рівнем доходів потрібно ввести цільові грошові виплати на покупку соціальних продуктів харчування.
Наверх