Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство / Цей день в історії 29 січ 2018 11:50

29 СІЧНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

29 СІЧНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТДень пам'яті Героїв Крут - це дата, коли українці вшановують пам'ять київських студентів, які стали жертвами нерівного бою проти армії більшовиків біля селища Крути Чернігівської області.

У 2018 році виповнюється рівно 100 років з дня тієї битви.

Повні відомості про бій під Крутами не встановлені. Так, залишається нез'ясованою точна кількість учасників битви з обох сторін. За різними даними, учасниками трагічної події були від 300 до 600 гімназистів, студентів і курсантів і від 3 до 6 тисяч війська більшовиків.

Передувало події прийняття Українською Центральною Радою IV Універсалу (кінець січня 1917 року), який проголошував незалежність Української Народної Республіки (УНР). УНР сподівалася на федеративні відносини з Росією. Але прийшовши до влади більшовики висунули УНР умови, за якими відділення України було можливо тільки за умови втручання в її внутрішні справи. Більшовики отримали відмову, після якої почався наступ їх військ на Україну.

Через рік більшовики взяли під контроль Харківську, Катеринославську і Полтавську губернії і розгорнули наступ на Київ. 29 січня 1918 року на залізничній платформі біля селища Крути і села Пам'ятне більшовицька армія Михайла Муравйова вступила в бій зі студентами, школярами та 20 офіцерами. У розпорядженні українців на той момент були близько 16 кулеметів і одна гармата.

За даними Українського інституту національної пам'яті, в Крути на підкріплення направили першу українську юнацьку школу ім. Б. Хмельницького. Також туди вирушили студенти-добровольці і добровольці з підрозділів місцевого Вільного козацтва з Ніжина.

Після багатогодинного бою українці організовано відступили від станції "Крути" до своїх ешелонів. У цей момент близько 30 молодих людей з резерву потрапили в полон і були розстріляні більшовиками наступного дня.

Всього ж в бою загинули від 70 до 100 чоловік, які воювали на українській стороні. Бій дав можливість на кілька днів затримати більшовиків під Києвом і час для підписання Брест-Литовського миру.

День пам'яті Героїв Крут святкується на офіційному рівні після указу президента, виданого 15 січня 2007 року.
Наверх