Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 06 січ 2018 00:00

Здоров'я і Різдвяні традиції

Здоров'я і Різдвяні традиціїМабуть, Новий рік і Різдво найкрасивіші свята в році. Скільки радості і надій вони з собою приносять.

А скільки користі для здоров'я! Не вірите? Тоді давайте розглянемо традиції святкування святок, що називається під мікроскопом.

Традиція встановлювати в будинку ялинку

Вічнозелене деревце, прикрашене цукерками, горіхами, пряниковими будиночками і іграшками з'явилося в будинках українців порівняно недавно три століття тому. До цього часу в червоний кут прийнято було ставити Дідуха - перев'язаний сніп з колосків пшениці, жита і вівса. Втім, обидва ці символу Різдва і Нового року прекрасно уживаються між собою, приносячи в дім радість і відчуття свята.

Більше того, хвойне деревце і колоски мають потужний терапевтичний вплив на людину. Так, солом'яний колір різдвяного Дідуха зміцнює нерви, оживляє емоції, додає організму енергію, зігріває. На фізичному рівні жовтий колір надає очищаючу дію на організм, стимулює імунну систему, благотворно впливає на травлення. Темно-зелений колір різдвяної ялинки заспокоює, знімає напругу, повертає здоровий сон, бореться з депресією, страхами і тривогами. На фізичному рівні темно зелений знижує сильне серцебиття, стабілізує артеріальний тиск, знімає головний біль і втому очей.

Важливу роль відіграє і аромат ялинки. Вчені довели, що фітонциди, які виділяються ялиною і сосною дезінфікують повітря, вбиваючи віруси грипу, гострих респіраторних інфекцій і навіть збудників туберкульозу!

Традиція варити узвар

Напередодні Різдва на Свят вечір, українські господині традиційно варять узвар - обрядовий напій із сухофруктів. Так було заведено ще в дохристиянські часи, коли люди поклонялися богу зимового сонця - Коляді. Ось тільки узвари в сиву давнину були дещо іншими, ніж зараз.

Знаменитий фітотерапевт Євген Товстуха знає більше трьох десятків давно забутих рецептів цього напою і в кожному з них крім сухофруктів і води обов'язково присутні ще два найважливіших компонента: цукрові буряки і лікарські трави (глід, валеріана, кропива, кульбаба, лопух, материнка, медунка, гравілат , меліса, цикорій, барбарис, алтея, деревій, горобина, подорожник, шипшина). На думку травника, такий узвар містить велику кількість амінокислот, полівітамінів, органічних кислот, мікроелементів і полісахаридів. Всі ці складові роблять благотворний вплив на органи травлення та видільної системи, покращують обмінні процеси, зміцнюють імунітет, захищають нервову систему від наслідків стресів.

Готувати цей цілющий напій слід в два етапи. Спочатку варять солодку основу з цукрових буряків: коренеплід миють, подрібнюють, заливають чистою водою (1: 1) і ставлять в піч на 2-3 години. На наступний ранок в парену буряк додають 5 частин води і попередньо зварений (в окремому посуді) відвар з сухофруктів і лікарських трав (по 100 г кожної). Кип'ятять цю суміш ще 10 хвилин, після чого узвар повинен настоятися 4 години.

До речі, альтернативою цукрових буряків може виступати мед (500-600 г), ось тільки додавати його слід не в гарячий, а вже в остиглий напій.

Традиція ставити на стіл кутю

Кутя вперше згадується в "Повісті временних літ" як поминальне блюдо, яке готували з обдирної пшениці. Зварені в воді зерна заправлялися медом, перетертим в макітрі маком з додаванням родзинок, солоду, волоських горіхів.

Кожна зі складових мала своє значення. Зерно - символізує сонця, світло, воскресіння з небуття, мед - це солодка і легке життя, мак - достаток, родзинки - довголіття і процвітання.

Що ж стосується впливу на здоров'я, то кутя - це перш за все джерело вітамінів групи В (В1, В2, В6) без яких неможлива нормальна робота нервової системи. Є в ній і вітамін Е, а також мінерали (калій, кальцій, магній, фосфор), мед збагачує її різними мікроелементами (всього їх близько 30), горіхи постачають мононенасичені жири, ізюм - калієм і глюкозою.

Спалювання Мари

Вшановуючи Різдво Сонця, наші предки не тільки співали колядки, їли кутю і пили узвари. Обов'язковим ритуалом було спалювання опудала Мари. Цей обрядовий вогонь розпалювався для того, щоб посилити жар новонародженого Сонця і в той же час захистити людей від сил зла: хвороб, смерті, голоду, нещасть, епідемій, які втілювалися в образі Мари.

З точки зору психотерапії обряд спалювання допомагає очистити людську душу від злоби, заздрості, ненависті і старих образ. У відкритому вогні згорає негативна енергія, накопичена за рік, а разом з нею йдуть страхи, тривоги і печаль.
Наверх