Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 14 січ 2018 00:00

"Як не потрапити у боргову "яму" через кредитку", - юрист

"Як не потрапити у боргову "яму" через кредитку", - юристСьогодні є достатньо поширеною практика, коли різноманітні банки "ліворуч і праворуч" роздають своїм клієнтам картки, де вже знаходяться кредитні кошти.

Про це пише у своєму блозі юрист Сергій Гула.

"І дуже часто люди погоджуються на них, оскільки це виглядає достатньо зручно. Наприклад, кредитний ліміт на місяць становить 8 000,00 грн, якими можна протягом місяця користуватися, головне тут правило: повернути те, що взяв, ну і + відсотки заплатити.

Схема видається нескладна і навіть для багатьох приваблива. Але привабливою вона є доти, до поки "не закрадеться" прихований борг, про який власник картки може навіть і не підозрювати, а на цей борг нараховують різноманітні штрафні санкції.

Кредитна картка на те вона і є небезпечною, тому що, дуже часто її власник не просто попадає в боргову кабалу, оскільки постійно потрібно платити по відсоткам та пені, але і тому, що приховано, як правило, нараховуються штрафні санкції за борг, про який людина навіть не підозрює.

До мене вже низка клієнтів зверталася з подібною проблемою. Напевно, апогеєм подібних історій був випадок, коли людина взяла кредитну картку на 7 000,00 грн, покористувалася коштами приблизно півроку, постійно сплачуючи все до копійки, а потім кошти не знімала з картки, думаючи, що якщо не користується карткою проблем не повинно виникнути.

Проблеми виникли через рік, коли банк звернувся з позовом про стягнення боргу у сумі 23 000,00 грн. Виявилося, що у договорі, який клієнт не мав, передбачені 3 види відповідальності і пункт про те, що навіть, якщо ти не користуєшся кредитними коштами – ти все одно повинен платити!

Отже, щоб не попасти в подібну кабалу потрібно:

1 – якщо це можливо, ніколи не брати і не користуватися кредитною карткою, де вже є сума кредиту;
2 – якщо так вийшло, що ви вже нею користуєтесь – отримайте договір по даній картці та детально його вивчіть;
3 – постійно перевіряйте стан заборгованості, кожного місяця беріть відповідний розрахунок з банку;
4 – постарайтесь всіма силами не допускати заборгованості, саме з цього моменту виникають найбільші проблеми;
5 – старайтесь якомога швидше позбутися цієї картки, отримавши відповідну довідку про те, що борг відсутній та договір розірвано.

У разі серйозних проблем обов’язково звертайтесь до адвоката за допомогою щодо зменшення або скасування боргу."
Наверх