Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Економіка 27 гру 2017 00:15

Вкладати гроші в ожинові плантації вигідно, - експерти

Вкладати гроші в ожинові плантації вигідно, - експертиВирощування малини й ожини поступово набирає популярності серед українських аграріїв, але зростання ринку поки незначне й на ньому ще мало великих виробників.

За 2016 р. збір малини й ожини збільшився в Україні на 5 %, водночас, площа ягідних насаджень зменшилася. Ці дані говорять про те, що нове підприємство з вирощування ожини не буде відчувати велику конкуренцію і зможе продавати свою продукцію як на внутрішній ринок, так і на експорт.

Про бізнес план такого підприємства розповідає Pro-Consulting.

Для ожинової плантації новому господарству потрібно 10 га відповідного грунту. Для гарного розвитку ягоди оптимальними є кліматичні умови південних регіонів України. При виборі місця розміщення важливо враховувати наявність транспортної інфраструктури для швидкої доставки врожаю споживачам.

Згідно бізнес-плану, проект розрахований на семирічний період, а підготовчий етап займе 9 місяців, а вже з липня другого року господарство почне продавати продукцію. Рентабельність продажів складе 65,3 %, що означає що кожна гривня доходу буде приносити підприємству більше 65 копійок чистого прибутку.

У результаті виконання бізнес-плану рентабельність інвестицій може сягнути 414 %. У такому разі чистий прибуток перевищить розмір вкладених коштів у 4,14 рази.

Зростаючий ринок ожини зумовлює перспективність вирощування цієї ягоди. На сьогодні найбільше ожини проводиться в Північній Америці — 65 тис. т, з них 35 тис. т припадає на США. У Європі ця галузь ягідництва менш розвинена. При більшій кількості населення збір ожини становить 47 тис. т, з яких 27,5 тис. т вирощуються в Сербії і 13 тис. т — в Угорщині. Великі плантації є у Великобританії, Німеччині, Румунії, Польщі, Хорватії.
Наверх