Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 18 гру 2017 00:48

Як захистити дитину від грипу?

Як захистити дитину від грипу?Хоча епідеміологічний поріг захворювань на грип як серед дорослих, так і серед дітей не перевищено, медики попереджають: не варто розслаблятися!

Отже, він знову прийшов, час сезонних застуд, грипу та ГРВІ. Небезпечна пора, коли остерігатися треба всім, особливо дітям. Адже дорослі, які за своє життя неодноразово хворіли на грип, менш сприйнятливі до його нових різновидів. А ось малюки стають легкою здобиччю для захворювання. Одна з причин цього - специфіка вітчизняного дошкільного і шкільного виховання й навчання, коли діти в дитячих садочках і школах здебільшого перебувають в умовах скупчення, тісно контактують. Досить захворіти одному, аби хвороба не забарилася передатися іншим за «ланцюжковим» принципом. От і маємо з року в рік типову ситуацію, коли малюки часто хворіють, закладені носи стають причинами отиту, з'являється кашель, запалюються мигдалини, скаче температура.

Медики не втомлюються попереджати батьків про те, що надто часті респіраторні захворювання не минають безслідно: у регулярно «грипуючих» дітей підвищується ризик формування хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, появи бронхіальної астми, ревматизму. Взагалі грип небезпечний своїми серйозними ускладненнями: синусит, отит, гострий бронхіт, хронічний тонзиліт, пневмонія – найбільш типові наслідки цього підступного вірусного захворювання. В свою чергу, гострий отит може призвести до менінгіту, навіть абсцесу головного мозку, а синусити здатні розвинутися в запалення очниці і внутрішньочерепні ускладнення. Погодьтеся, перелік можливих небезпек для маленького організму надто серйозний, аби не брати його до уваги. То як же оминути можливі наслідки грипу?

Збудниками хвороби є віруси трьох типів: А, В, С. Вони дуже мінливі. Тож медичні працівники одностайні: «прописку» грипу в організмі і його розвиток набагато легше попередити, ніж лікувати. Тому основним методом профілактики лишається активна імунізація - вакцинація або специфічна профілактика.

Не секрет, що багато батьків, навіть усвідомлюючи ризики наразити на небезпеку своїх дітей, упереджено ставляться до вакцинації. Мовляв, все одно віруси грипу постійно мутують і стовідсоткової гарантії навіть при вакцинації ніхто не дасть. Ось зроблять щеплення дитині від одного виду вірусу, а перед іншим він буде беззахисний. Тим не менш, наразі щеплення - один з найефективніших засобів захисту від грипу, і в 70-90% випадків саме завдяки йому вдається уникнути розвитку захворювання і ускладнень.

До речі, не всім батькам також відомо, що крім специфічної профілактики існує ще один спосіб захисту від ГРВІ та грипу: так звана неспецифічна профілактика. Вона спрямована на зміцнення власних захисних сил організму і може проводитися паралельно з вакцинацією. В ролі такого неспецифічного захисту застосовуються рекомендовані лікарем протизастудні препарати, які значно знижують ризик захворювання. Тож справа захисту дітей від грипу в руках дорослих: обирайте варіанти і дійте!

Як розпізнати, що дитина "загрипувала"

Симптоми захворювання розгортаються дуже швидко. Це висока температура, головний біль, ломота в м'язах і суглобах. До другого дня хвороби з'являється невелика закладеність носа, виникає сухий кашель, досить частий симптом – почервоніння слизової оболонки очей.
У важких випадках: світлобоязнь, запаморочення, помутніння свідомості і навіть марення.

Про що варто знати батькам

Треба, щоб дитина дотримувалася постільного режиму. Після ГРВІ потрібно ще не менше 5-ти днів обмежувати контакти з іншими дітьми: імунітет дитини ослаблений, і ризик підхопити новий вірус високий. Антибіотики не лікують вірус грипу і застуду. Навпаки, їх безконтрольний прийом підриває імунітет дитячого організму і заважає йому боротися з вірусами. Крім того, вони згубно впливають на мікрофлору кишківника. Підвищення температури під час грипу - нормальна реакція організму. Не варто застосовувати жарознижуючі препарати і заважати організму самостійно протистояти хворобі.
Безконтрольне застосування різних препаратів нерідко сприяє розвитку алергії. Через хвороби такі діти менше бувають на свіжому повітрі, мало рухаються, що іноді стає причиною відставання у фізичному розвитку.

Віталій ЄВТУШЕНКО, кандидат медичних наук, дитячий лікар-інфекціоніст:

- Часті застуди дітей - невід'ємна частина дорослішання. Саме таким чином вони набувають імунітет до збудників - вірусів, найпоширеніших з яких відомо понад 200. Повністю уникнути ГРВІ не вдається нікому, адже власна імунна відповідь виробляється тільки завдяки боротьбі зростаючого організму з незнайомими вірусами.

Найбільш уразливі щодо тяжкого перебігу та ускладнень - малюки перших 2-х років життя. В період, коли діти починають відвідувати дитячі заклади, частота таких випадків сягає 10-15 разів на рік. Серед різмаїття вірусних збудників респіраторних захворювань найбільш тяжким перебігом та схильністю до масових випадків вирізняється вірус грипу.

Дитячий організм дуже вразливий, тому головне правило в лікуванні маленьких пацієнтів - не нашкодь! Тактику лікування повинен визначати лише лікар. Серед засобів зменшення ризику захворювання найбільшу ефективність має вакцинація, яка захищає, як мінімум, від трьох різних штамів вірусу. Крім того, слід уникати місць скупчення людей та частіше мити руки.
Наверх