Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 20 лис 2017 16:01

Несплата аліментів може жорстко «відгукнуться» українцям

Несплата аліментів може жорстко «відгукнуться» українцямВерховна Рада України від 16 листопада 236-ма голосами депутатів прийняла в першому читанні законопроект, що посилює відповідальність за несплату аліментів.

Законопроектом №7277 пропонується дозволити уповноваженим виконавцям при наявності заборгованості з виплати аліментів до її погашення обмежувати боржника в праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною і іншими видами зброї.

Документ також передбачає виконання боржником соцробіт від 120 до 240 годин (якщо борг перевищує суму платежів за 6 місяців).

Говориться також про обмеження в праві управління транспортом, якщо це для боржника не основне джерело доходів. Винятком є ситуація, коли боржник використовує транспортний засіб через інвалідність, якщо він проходить військову службу, а також в разі відстрочки у виплаті аліментів.

Законопроектом пропонується тимчасово обмежувати право боржника по аліментах виїжджати за кордон.

Автори законопроекту пропонують передбачити, що в разі несплати аліментів протягом шести місяців той з батьків, з ким проживає дитина, може самостійно приймати рішення про тимчасове виїзді дитини за кордон без згоди неплатника аліментів). Така можливість поширюється на поїздки за кордон строком до одного місяця, або більш ніж на один місяць - для навчання або лікування дитини.

За даними Мін'юсту, в даний час на обліку виконавчої служби знаходиться майже 600 тисяч проваджень про примусове стягнення аліментів. У міністерстві заявляли про плани запустити публічний реєстр осіб, які уникають сплати аліментів на користь своїх дітей.
Наверх