Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 23 лис 2017 00:40

Медична реформа: "Шукайте "свого" лікаря", - Ганна Пантюхіна

Медична реформа: "Шукайте "свого" лікаря", - Ганна ПантюхінаРеформа первинної ланки запрацює в Україні з 1 січня 2018 року. Залежно від готовності областей, визначать і час початку приписної кампанії до лікаря.

Наразі жителі району мають час, аби визначитися, у якого лікаря хотіли б обслуговуватися у майбутньому, - розповіла Сільським обріям головний лікар КЗ «Черкаський районний центр ПМСД» Ганна Пантюхіна.

"Це можна зробити незалежно від свого місця проживання, незалежно від того, де лікар працює – в поліклініці, амбулаторії, приватній клініці чи має власну практику. Лікаря слід обирати на свій розсуд, зважаючи на те, наскільки ви задоволені його послугами, зокрема, якістю, знаннями, уважністю, ввічливістю чи зручністю, - зауважує Ганна Пантюхіна. – Визначитися потрібно до нового року. Поки пацієнти визначаються, ми займаємося комп’ютеризацією дільниць. Тобто до кінця 2017 року усі амбулаторії загальної практики сімейної медицини будуть забезпечені комп’ютерами, під’єднаними до Інтернету. Це перший етап. Лише після цього ми зможемо зареєструвати всіх лікарів та їх пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я eHealth. Це вже другий етап, який відбудеться в наступному році. Тоді ж пацієнт і лікар підписуватимуть декларацію про обслуговування – це буде швидкий і зручний для пацієнта процес. У документі вказуватимуться реквізити сторін: основні дані про пацієнта й лікаря. Сімейного лікаря можна буде змінювати скільки завгодно. Але для пацієнта краще, якщо лікар добре знає його медичну історію та може одразу ж допомогти.

Отже, до кінця року ми маємо час, аби обрати найкращого для себе лікаря, щоби у 2018 році підписати з ним декларацію. На першому етапі реформи, якщо у вас виникне потреба звернутися до лікаря, а декларацію ще не уклали, вам не відмовлять у допомозі. Якщо ж людина свідомо відмовляється підписувати декларацію, їй доведеться з власної кишені сплачувати лікування у сімейного лікаря (терапевта, педіатра)."
Наверх