Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство / Надзвичайні події 13 лис 2017 00:45

Служба безпеки України закликає громадян бути пильними

Служба безпеки України закликає громадян бути пильнимиЗ метою недопущення терористичних актів, диверсій та інших надзвичайних подій СБУ просить громадян бути пильними й інформувати правоохоронні органи про будь-які факти прибуття та перебування в регіоні підозрілих осіб, наміри здійснення сепаратистської, терористичної, диверсійної чи розвідувально-підривної діяльності, залишені без нагляду підозрілі предмети або транспортні засоби, а також використання технічних засобів спостереження (безпілотних літальних пристроїв та ін.).

Особливу увагу, зазначають в Управлінні СБУ в Черкаській області, слід звертати на осіб, поведінка яких насторожує. Вони можуть проявляти незрозумілий підвищений інтерес до об’єктів стратегічної інфраструктури нашої держави (військові частини, будівлі підприємств, організацій чи установ, у т. ч. органів державної влади та місцевого самоврядування, місць масового скупчення людей тощо).

У разі виявлення зброї чи вибухових пристроїв, наявності даних про факти прибуття та перебування в регіоні підозрілих осіб, інформації про їх наміри здійснити діяльність на шкоду національним інтересам України, варто повідомити про це Управління Служби безпеки України в Черкаській області за номером «гарячої лінії» (0472) 37-92-44 або ГУ НП в Черкаській області за номером «102».

Що робити та як діяти


Як поводитись при виявленні підозрілого предмету, який може виявитись вибуховим пристроєм?

Якщо виявлений предмет, на вашу думку, не повинен знаходитися в цьому місці, не залишайте цей факт без уваги. Якщо ви виявили річ, в якої немає господаря, в громадському транспорті, опитайте людей, що перебувають поруч. Намагайтеся встановити, чия вона і хто її міг залишити. Якщо господар не встановлений, негайно повідомте про знахідку водієві.

Якщо ви виявили невідомий предмет у під’їзді свого будинку, опитайте сусідів, можливо, він належить їм. Якщо власник не встановлений — негайно повідомте про знахідку у найближче відділення міліції.

Якщо ви виявили невідомий предмет в установі, негайно повідомте про знахідку адміністрацію або охорону.

В усіх перерахованих випадках:

а) не чіпайте, не пересувайте, не розкривайте виявлений предмет;

б) зафіксуйте час виявлення предмету;

в) намагайтеся зробити усе можливе, щоб люди відійшли якнайдалі від знахідки;

г) обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно-слідчої групи (пам’ятайте, що ви є дуже важливим свідком);

Пам’ятайте: зовнішній вигляд предмета може приховувати його справжнє призначення. Для камуфляжу вибухових пристроїв використовуються звичайнісінькі побутові предмети: сумки, пакети, коробки, іграшки тощо.

Не робіть самостійно жодних дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибухівкою. Роз’ясніть дітям, що будь-який предмет, знайдений на вулиці або в під’їзді, може бути небезпечним.
Наверх