Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 15 жов 2017 12:05

ДЕРЖЕНЕРГОНАГЛЯД ДАЄ РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ СПОЖИВАЧАМИ АВТОНОМНИХ ДЖЕРЕЛ ЖИВЛЕННЯ

ДЕРЖЕНЕРГОНАГЛЯД ДАЄ РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ СПОЖИВАЧАМИ АВТОНОМНИХ ДЖЕРЕЛ ЖИВЛЕННЯВ останні роки у зв’язку з широким розповсюдженням комп’ютерної техніки, електронних систем охоронної сигналізації, робототехніки, що висувають підвищені вимоги до надійності електропостачання, затребуваність автономних електростанцій як аварійно-резервних джерел електропостачання істотно зросла.

Сьогодні автономні електростанції широко застосовують у складі джерел безперебійного електроживлення банків, торговельних підприємств, офісів, адміністративних та цивільних будинків.

Такі електростанції автоматично включаються в роботу при втраті напруги зовнішньої мережі, здійснюють автономне електропостачання об’єктів протягом певного розрахункового періоду часу, автоматично відключаються при поновленні зовнішнього електропостачання.

В зв’язку з цим інспекція Держенергонагляду в Черкаській області надає наступні роз’яснення:

Для введення в експлуатацію споживачами автономної електростанції необхідно керуватись Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів Розділ VIIІ Гл. 9, зареєстрованих в Мінюсті України 02.03.2012 року за №350/20663 зі змінами (далі Правила), які поширюються на автономні стаціонарні і пересувні джерела електричної енергії, такі як дизельні, бензинові, газотурбінні та інші електростанції одиничною потужністю до 1000 кВт (далі – автономні електростанції), що використовуються як основні або резервні джерела живлення струмоприймачів споживачів, але не працюють паралельно з електромережею електропередавальної організації.

Розділ VIIІ Гл. 9 «Автономні електростанції» Правил розповсюджуються також на вітрові електричні установки (ВЕУ) одиничною потужністю до 20 кВт, підключені до електромережі напругою 0,38 кВ споживачів електричної енергії.

Автономні електростанції повинні експлуатуватись у відповідності до інструкції з експлуатації заводу-виробника. Схеми їх підключення до електромережі споживачів також повинні унеможливлювати подачу напруги в електромережу 0,22 – 0,38 кВ електропередавальної організації.

До експлуатації допускаються автономні електростанції, на яких повністю змонтовані, перевірені і випробувані в необхідному обсязі електрообладнання, пристрої захисту та автоматики, контрольно-вимірювальні прилади і сигналізація, засоби захисту.

Під час приймання в експлуатацію автономної електростанції режим роботи нейтралі електростанції і захисні заходи з електробезпеки повинні відповідати режиму роботи нейтралі та захисним заходам, реалізованим в електромережі споживача.

Підключення автономної електростанції до електромережі споживача вручну дозволяється тільки за наявності блокувань між комутаційними апаратами, що унеможливлюють одночасну подачу напруги в мережу споживача і в мережу електропередавальної організації.

Автоматичне ввімкнення резервної автономної електростанції у разі зникнення напруги з боку електромережі електропередавальної організації повинно здійснюватись за допомогою пристроїв автоматики, що забезпечують попереднє вимкнення комутаційних апаратів електроустановок споживача від мережі електропередавальної організації та наступну подачу напруги електроприймачам від автономної електростанції. При цьому наявність електромеханічного блокування в електромережі споживача є обов’язковим.

Перед уведенням в експлуатацію автономної електростанції споживач повинен розробити та узгодити з електропередавальною організацією інструкцію про порядок включення в роботу автономної електростанції та положення про взаємовідносини з електропередавальною організацією в частині оперативно-диспетчерського керування.

Інструкція про порядок включення в роботу автономної електростанції обов’язково повинна включати:

– список осіб споживача, які мають право оперативних переговорів з оперативним персоналом електропередавальної організації та право оперативних перемикань;
– наказ про призначення особи, відповідальної за технічний стан і експлуатацію автономної електростанції;
– номери телефонів диспетчерського зв’язку електропередавальної організації;
– узгоджену електропередавальною організацією електричну схему приєднання автономної електростанції до мережі електропередавальної організації.

Для обслуговування автономної електростанції та забезпечення її справного технічного стану повинні бути призначені працівники, підготовлені згідно з вимогами Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, і такі, що мають відповідну групу з електробезпеки. Обслуговуючі працівники у своїх діях повинні керуватися вимогами заводу-виробника електростанції, інструкції щодо її обслуговування й експлуатації інших нормативних документів та Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів.

На кожну автономну електростанцію повинні бути встановлені регламент технічного обслуговування її обладнання, технологія і періодичність регламентних робіт.

Регламент технічного обслуговування повинен передбачати:

– візуальний огляд обладнання;
– контроль кріплення обладнання і вузлів;
– перевірку справності систем автоматики, захистів і діагностики (у тому числі тестування), стану засобів вимірювальної техніки;
– проведення спеціальних вимірів, перевірок, регулювання і змащення вузлів, облік окремих деталей, що вичерпали ресурс;
– заміну масла, деталей чи вузлів, зношених у процесі експлуатації;
– відновлення лакофарбових покрить у разі їхнього пошкодження;
– перевірку й випробування електрообладнання.

Для кожного виду технічного обслуговування та ремонту автономної електростанції повинен бути визначений термін з урахуванням документації заводу-виробника. Огляд станції, що перебуває у резерві, повинен проводитися не рідше ніж один раз на три місяці.

Відомості про готовність до пуску автономної електростанції, тривалість її роботи на неробочому ході або під навантаженням, а також результати оглядів і перевірок роботи станції повинні оформлюватися в експлуатаційному журналі (формулярі) та відображатись на електричній схемі (макеті).
Наверх