Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Економіка 12 жов 2017 00:07

Для перегляду ціни на газ на опалювальний сезон 2017-2018 року немає підстав

Для перегляду ціни на газ на опалювальний сезон 2017-2018 року немає підставЗавданням Уряду є провести об’єктивний розрахунок ціни природного газу та пройти опалювальний період 2017/18 року без додаткового фінансового навантаження на споживачів та бюджет країни.

При цьому Уряд здійснює пошук шляхів збалансування інтересів і споживачів, і державних компаній, які здійснюють видобування та постачання природного газу.

Зокрема, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України подало на розгляд Кабінету Міністрів України проект постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 р. № 187», який розроблено з метою забезпечення виконання пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 № 187 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» та протоколу наради щодо врегулювання проблемних питань в окремих галузях енергетики, інфраструктури, екології від 06.07.2017 під головуванням Віце-прем’єр-міністра України В. Кістіона.

Запропоновані зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 № 187 дозволять зробити об’єктивний розрахунок ціни природного газу на рівні імпортного паритету та збалансувати інтереси споживачів (громадян України) та держави, в особі державних компаній НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Укргазвидобування».

Згідно із запропонованими змінами до постанови КМУ №187, період, на основі якого здійснюється розрахунок значення ціни газу на рівні імпортного паритету, становитиме 01.04.-01.10.16 та 01.04-01.07.17.

Відповідно до запропонованого Міненерговугілля розрахунку ціна газу на період з 01.10.2017 по 01.04.2018 складатиме 5223,06 грн. без ПДВ, що лише на 5,6% більше за поточну ціну.

Оскільки розрахована ціна не перевищує 10% від поточної ціни, немає підстав для її перегляду на опалювальний сезон 2017-2018 року.

Довідково:

Тарифи на транспортування, розподіл, постачання природного газу встановлюються нормативно-правовими актами постановами НКРЕКП:

від 03.04.2013 № 369 «Про затвердження Процедури встановлення та перегляду тарифів на послуги з транспортування, розподілу, постачання природного газу, закачування, зберігання та відбору природного газу»;

від 28.11.2013 № 1499 «Про затвердження Порядку формування тарифів на транспортування природного газу газорозподільними трубопроводами на основі багаторічного стимулюючого регулювання»;

від 30.09.2015 № 2517 «Про затвердження Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на основі багаторічного стимулюючого регулювання»;

від 25.02.2016 № 236 «Про затвердження Методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу»;

від 10.03.17 № 266 «Про затвердження змін до Методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу».

Надання роз’яснень з питань застосування нормативно-правових актів, затверджених Регулятором, відповідно до пункту 14 статті 17 Закону належить до функцій і повноважень НКРЕКП.

Відповідно до пункту 13 Постанови № 187 розрахунок значення ціни газу на рівні імпортного паритету на період з 1 жовтня 2017 р. по 1 квітня 2018 р. за розрахунковий період, який становить 12 календарних місяців до місяця проведення розрахунку (червень 2016 р. – травень 2017 р.), здійснюється до 1 липня 2017 р. за такою формулою:

Ціп = {(ЦNCG × КGCV × Кєвро/дол. США) + (Сф × КGCV × Кєвро/дол. США) + (ТВімп × КGCV ×Кєвро/дол. США) + ТвхГТС} × Кдол. США
(гривень за 1000 куб. метрів),

де Ціп – ціна газу на рівні імпортного паритету (без урахування податку на додану вартість);

ЦNCG – середнє значення ціни природного газу за розрахунковий період на німецькому газовому хабі (NCG), визначене згідно з даними компанії Platts, видання “Platts European Gas Daily”, розділ “PlattsEuropean assessments, NetConnect Germany”, євро/МВт·год;

КGCV – коефіцієнт, який відображає співвідношення одиниць енергії (МВт·год) та об’єму (1000 куб. метрів) і визначається відповідно до інформації, наведеної на офіційному веб-сайті оператора газотранспортної системи Словаччини компанії “Eustream, a. s.”, середнє значення за розрахунковий період;

Кєвро/дол. США – курс євро до долара США, за даними агентства “Bloomberg”, середнє значення за розрахунковий період, доларів США за 1 євро;

Сф – середнє значення за розрахунковий період вартості транспортування природного газу від німецького газового хабу (NCG) до віртуальної торгової точки на території Словаччини, що визначається як найменша з двох величин: діючих тарифів європейських операторів газотранспортних систем або різниці в цінах на природний газ на віртуальній торговій точці на території Словаччини та на німецькому газовому хабі(NCG), яка визначена за результатами аналізу фактичних даних за рік, що передував року, в якому здійснюється розрахунок, євро/МВт·год;

ТВімп – середнє значення за розрахунковий період вартості транспортування природного газу в розрахунковому періоді від віртуальної торгової точки на території Словаччини до західного кордону України (вартість “виходу” з газотранспортної системи Словаччини), євро/МВт·год;

ТвхГТС – тариф на послуги з транспортування природного газу транскордонними газопроводами для точок входу в газотранспортну систему України, установлений НКРЕКП (без урахування податку на додану вартість) та діючий у розрахунковому періоді, доларів США/1000 куб. метрів;

Кдол. США – середнє значення курсу гривні до долара США, виходячи із показників середньомісячних офіційних курсів Національного банку за квітень та травень 2017 р., гривень за 1 долар США.

Якщо розрахована ціна газу на рівні імпортного паритету перевищує більше ніж на 10 відсотків ціну природного газу, за якою НАК “Нафтогаз України” продає природний газ з 1 квітня 2017 р. відповідно до абзацу першого цього пункту, то у період з 1 жовтня 2017 р. до 1 квітня 2018 р. ціна продажу (постачання) природного газу НАК “Нафтогаз України” для побутових споживачів, релігійних організацій (крім обсягів, що використовуються для провадження їх виробничо-комерційної діяльності) та виробників теплової енергії в рамках виробництва теплової енергії для населення та релігійних організацій (крім обсягів, що використовуються для провадження їх виробничо-комерційної діяльності) дорівнюватиме розрахованій ціні газу на рівні імпортного паритету.

Одночасно із прийняттям рішення про зміну ціни в порядку, визначеному цим пунктом, переглядається ціна придбання природного газу, визначена в абзаці першому пункту 7 цього Положення, з урахуванням торговельної надбавки (націнки) НАК “Нафтогаз України” на рівні 1,917 відсотка.

Поточна ціна природного газу на рівні 4 942 грн (в якій торговельна надбавка (націнка) НАК «Нафтогаз України» складає 93 грн або 1,917 відсотка) дозволяє НАК повною мірою здійснювати виконання покладених на неї спеціальних обов’язків, не призводить до збитків та не потребує додаткових дотацій і компенсацій з Державного бюджету.

За інформацією Міністерства енергетики та вугільної промислововсті України
Наверх