Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 17 вер 2017 00:20

В Україні змінено підходи до нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ

В Україні змінено підходи до нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУВперше за часів незалежності вдалося кардинально змінити підходи до нарахування грошового забезпечення, відійти від радянських принципів. 30 серпня 2017 року Урядом прийнята постанова «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб».

Її проект було розроблено Міністерством оборони спільно з іншими силовими відомствами, на виконання завдань Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. Про це 12 вересня під час брифінгу повідомив заступник директора Департаменту фінансів Міністерства оборони України полковник Сергій Галімський.

Прийняття постанови дозволить з 1 січня 2018 року встановити залежність розмірів посадового окладу та окладу за військовим званням від прожиткового мінімуму.

– Тобто при збільшенні в державі соціальних стандартів, прожиткового мінімуму, автоматично буде збільшуватися розмір посадового окладу та окладу за військовим званням військовослужбовців, – повідомив офіцер.

Окрім цього, розміри основних видів грошового забезпечення (посадовий оклад та оклад за військовим званням) значно збільшаться порівняно з існуючими.

– Збільшення посадових окладів – у середньому у 4,5 раза. Наприклад, посадовий оклад стрільця був 530 грн – став 2700 грн. Командира танку був 720 грн – став 3170 грн. Командира бригади був 1200 грн – став 7000 грн, – зазначив офіцер.

Зміни торкнулися і окладів за військовим званням. Так, наприклад, розмір окладу за військове звання «солдат» збільшився з 30 до 560 гривень, «майор» – зі 125 до 1420 гривень. Таким чином, оклади за військове звання підвищено у рази.

Окрім цього, прийняття постанови дозволить з 1 січня наступного року зменшити частку додаткових видів у структурі грошового забезпечення. Так, постановою скасовано 20 додаткових надбавок та винагород з 36, які існують зараз.

– Це дасть змогу кожному військовослужбовцю розуміти, які види грошового забезпечення він отримує та за що. А розмір додаткових видів складатиме всього 40%, у той час як сьогодні він складає аж 85%, – зазначив заступник директора Департаменту фінансів Міноборони.

Також згідно з постановою підвищаться розміри посадових окладів курсантів: в середньому в 2,7 разу – з 208 до 560 грн, військовослужбовців строкової служби – в середньому у 2,6 разу – з 172 до 450 грн.

– Цією постановою запроваджено таку новацію, як прирівняння розмірів посадових окладів окремих категорій сержантів до посадових окладів офіцерського складу. Зроблено це також з метою наближення до стандартів НАТО. Наприклад, планується встановити розміри посадових окладів за посадами «головний сержант роти» – на рівні посади командира взводу, «головний сержант бригади» – на рівні посади заступника командира батальйону. Такого в практиці Збройних Сил України ще не було, – підкреслив полковник Сергій Галімський.

За інформацією Міністерства оборони України
Наверх