Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 11 вер 2017 12:23

СЬОГОДНІ - Усікновення голови Іоанна Предтечі

СЬОГОДНІ - Усікновення голови Іоанна ПредтечіВсі християни 11 вересня 2017 року згадують святого пророка, Предтечу і Хрестителя Господня Іоанна. Свято носить назву Усікновення голови Івана Хрестителя.

Звичайно, мученицьку смерть Іоана Хрестителя важко назвати святом, але православна церква відносити саме до Великих свят. 11 вересня правильніше було б назвати днем пам'яті Іоанна Предтечі - пророка, який передбачив прихід у цей світ сина Божого Ісуса Христа.

Усікновення голови - що це за свято?

Усікновення глави Іоанна Хрестителя відноситься до Великим неперехідним святом християнської церкви. Це означає, що дата святкування випадає щороку на один і той же день - 11 вересня.

Свято Усікновення — це день розставання святого з цим світом, у який він постраждав від людського гніву і жорстокості. Чого вчить нас це свято? Здавалося б, зло перемогло добро: праведник убитий, його кати живі. Так, мученицька смерть стала підсумком його життя і подвигу, але вона не стерла ті добро і правду, що він ніс людям. Точно так само ті з нас, хто загинув за віру і правду, жили не дарма. Життя, віддане во ім'я істини, може бути найбільшою жертвою. Вона не марна, з її допомогою людина проповідує свої ідеали.

В цей день в церкві проходять спеціальні служби.

Увечері 10 вересня, напередодні свята Усікновення голови Іоанна Предтечі, служиться всеношна.

На утрені 11 вересня читаються уривки з Євангелія від Матвія, де описуються події, пов'язані з Іоанном Хрестителем.

Також читаються спеціальні канони Іоанна Дамаскіна та Андрія Критського.

На літургії здійснюється апостольське і євангельське читання, присвячені події.

Які молитви читати у свято Усікновення.

З молитвою до Іоанну Хрестителю звертаються:

щоб вилікуватися від мігрені;

щоб вгамувати фізичну біль:;

знайти власне покаяння;

зрозуміти свої думки і розібратися в них;

про допомогу в збереженні роду людського і господарських справах.

Православна церква рекомендує віруючим читати:

молитви Іоанну Хрестителю,

тропар Предтечі

кондак Предтечі

У Православній церкві в цей день також вшановують пам'ять воїнів, які «воювали за істину і добро і життя своє поклали за свою Вітчизну». Цей день пам'яті був встановлений ще в 1769 році під час війни в Польщі і війни з Туреччиною.

Як правильно постити в день Усікновення голови Іоанна Хрестителя.

11 вересня - день суворого посту. Віруючі тримають одноденний піст в пам'ять про трагічну смерть пророка. У тому числі і тому, що сам Предтеча в життя харчувався бідно, в основному сараною і диким медом, жив здебільшого в пустелі і вів суворий спосіб життя.

Що можна і що не можна їсти 11 вересня.

В пост 11 вересня не можна їсти:

м'ясо,
рибу,
яйця,
молочні продукти.

До вживання в їжу дозволяється:

овочі,
фрукти,
гриби,
рослинна олія,
борошняні вироби, якщо вони зроблені без яєць і молочних продуктів.

Чому не можна користуватися ножем і інші прикмети в день Усікновення Голови Іоанна Хрестителя.

Зі святом 11 вересня в народі пов'язано безліч правил, прикмет і забобонів.

11 вересня не можна нікому позичати гроші і взагалі що-небудь віддавати з дому. Навіть якщо у вас дуже просять, знайдіть причину для відмови, інакше можна віддати з дому благополуччя.

Сьогодні не можна починати нових справ - будь-яке починання в день Усікновення 11 вересня обернеться провалом.

Прикмети забороняють сьогодні стригтися і навіть зачісуватися, інакше волосся весь рік будуть сіктись.

В День усікновення глави Іоанна Предтечі необхідно тримати суворий піст. Не можна вживати в їжу м'ясо, молоко, рибу, морепродукти.

Вважається, що якщо у цей день слідувати правилам суворого посту (нехай навіть одноденного), то прощаються всі гріхи.

На Головосічення не можна користуватися ножем, сокирою і будь-якими іншими гострими предметами. "Хто скористається ножем (гострим предметом) в день Іоанна Предтечі, той сам залишиться без голови" - говорить народне повір'я. Звичайно, буквально розуміти цю прикмету не варто - тут мова йде про те, що на людину посипляться біди і горе, невдачі.

В цей день суворо забороняється різати капусту, цибулю, яблука та інші круглі предмети, оскільки вони асоціюються з головою Іоанна Предтечі. Навіть хліб у цей день прийнято ламати руками. З цієї причини господині завжди намагалися приготувати пісні страви на цей день заздалегідь.

Люди вірять, що якщо у цей день зрізати качан капусти, то на ньому з'явитися кров.

В цей день не допустимо ні співати, ні танцювати. Вважається, що той, хто в цей день танцює, той бере на себе той гріх, який коли-то взяла на себе Соломія.

Якщо дитина народилася 11 вересня, обов'язково треба назвати Іваном або Іоанном - це вбереже його від негативної енергетики цього дня.

В день Усікновення глави Іоанна Хрестителя не можна ставити на стіл нічого круглого: миски, тарілки; оскільки голова Іоана Предтечі була принесена в страві.

Не можна нічого варити в цей день, інакше кров у тілі буде кипіти так само, як кипить вода, а думки будуть млявими, «вареними».

Також у народі існує заборона на червоні плоди і напої (бо «це кров святого Іоанна»): 11 вересня не пили вино, їли томати, червоний перець, червоні яблука.

Господиням заборонено на Головосіка шити і в'язати.

Великим гріхом вважається пиячити - повір'я стверджують, що діти тих, хто напивається на Головосечение, будуть п'яницями.
Наверх