Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Черкаський район. Новини 18 сер 2017 00:00

У ЧЕРКАСЬКОМУ РАЙОНІ РОБЛЯТЬ ПЕРШІ КРОКИ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ МЕДИЦИНИ

У ЧЕРКАСЬКОМУ РАЙОНІ РОБЛЯТЬ ПЕРШІ КРОКИ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ МЕДИЦИНИНад впровадженням електронної медицини та електронних лікарських карток пацієнтів у подальшому в районі працюватиме проектна команда у складі керівників чотирьох медичних закладів та технічного персоналу.

Про це повідомляють Сільські обрії.

Нагадаємо, електронна медицина є складовою Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні, схваленої розпорядженням Кабміну. Завдяки впровадженню системи, будуть створені умови для надання якісних і доступних медичних послуг жителям району, а також обміну даними і взаємодії між лікувальними закладами.

- Насамперед передбачається придбання обладнання для лікарських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів Центру первинної медико-санітарної допомоги, районної лікарні с. Мошни та Центральної районної длікарні. Лікарі в усіх населених пунктах району будуть забезпечені автоматизованими робочими місцями, об’єднаними в локальні мережі закладів із підключенням до Інтернету. Для того, аби розпочати створення реєстру пацієнтів на рівні села, буде розроблено комплексну систему захисту медичної інформації. Це в подальшому дасть змогу ввести електронну реєстратуру та медичні карти пацієнта, видавати електронні рецепти, листки непрацездатності та інше, - пояснює головний лікар ЦРЛ Микола Гуськов. - Завдяки принципу об’єднаності інформацію про пацієнта бачитиме абсолютно кожен лікар в усіх лікувальних установах області. В електронну медичну картку пацієнта вноситимуться всі дані про нього: чим хворів, як лікували, наявність алергії та щеплень. А в особистому кабінеті зберігатимуться результати аналізів, УЗ та інших досліджень. Аби розібратися із нововведеннями, для лікарів будуть організовані курси при ЧДТУ, де вони зможуть навчитися користуватися всіма перевагами цієї програми.

За словами Миколи Гуськова, наразі проведено попередні розрахунки пов'язані з витратами на придбання потужної комп'ютерної техніки та ліцензованих програм, створення телекомунікаційних систем та придбання серверу. Таким чином, вартість одного робочого місця сягає 26,6 тисяч гривень. Впровадження запланованих заходів сягає до 2 мільйонів гривень.

- Над впровадження електронної медицини працюватиме проектна команда у складі керівників медичних установ району, відповідальних фахівців за їхнє інформаційно-аналітичне забезпечення, представників районної ради та адміністрації, а також Управління охорони здоров’я ОДА, - зауважив голова адміністрації Анатолій Яріш. – Спільно визначимо стратегічні та операційні цілі реалізації проекту, здійснимо SWOT-аналіз. Таким чином, ми напрацюємо конкретну програму реалізації проекту, яку винесемо на розгляд сесії районної ради. Паралельно з цим керівники медичних установ проведуть інвентаризацію наявної комп’ютерної техніки, яку можна буде використати для підключення до системи.

Нагадаємо, наразі українські фахівці створили кілька унікальних програмних продуктів, які осучаснюють та змінюють роботу медичної галузі. З-поміж них і система E-Health, впроваджена в Золотоніському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги.

- Думаю, що лікарям первинної ланки медичних установ району варто ознайомитися із досвідом впровадження Е-медицини у сусідньому районі, здійснивши туди найближчим часом робочу поїздку, - зауважив голова районної ради Олексій Собко. – Тим більше, що на першому етапі впровадження електронної медицини, триватиме забезпечення необхідними ресурсами лікарів саме первинної ланки медичних установ району.
Наверх