Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 14 сер 2017 15:17

ПЕРШИЙ СПАС: ПРАВОСЛАВНІ ТА ГРЕКО-КАТОЛИКИ ВІДЗНАЧАЮТЬ СВЯТО МАКОВІЯ

ПЕРШИЙ СПАС: ПРАВОСЛАВНІ ТА ГРЕКО-КАТОЛИКИ ВІДЗНАЧАЮТЬ СВЯТО МАКОВІЯМедовий Спас (Маковей) – народна назва першої половини серпня за старим стилем.

14 серпня – церковне свято Маковія, а це означає, що є певні заборони, які в цей день потрібно суворо дотримуватися, пише "Погляд".

Головні заборони на Маковія:

На Медовий Спас закінчується літо, тому 14 серпня не можна купатися, як і на Ільїн день, оскільки можна потонути або захворіти. З логічних міркувань, ночі вже ставали прохолодними, тому вода починала "цвісти", що могло викликати різні хвороби.

У цей день починається суворий Успенський піст, тому потрібно дотримуватися правил харчування. На Маковія не можна голосно говорити, гучно святкувати, так як бджоли погано реагують (а в цей же день збирали мед).

На Маковія не можна сваритися, лаятися або бажати комусь зла, інакше негатив повернеться бумерангом. В цей день не можна працювати і прибирати в будинку: такі справи краще завершити напередодні.

На Медовий спас заведено ходити в церкву з "маковійчиком" – букетом, який ви збираєте своїми руками. Кожна квітка в ньому має особливе значення, тому люди вірять, що букет на Маковія принесе їхній родині здоров'я, благополуччя і подбає про процвітання господарства.

Компонувати букет на Маковія своїми руками – це важлива традиція наших предків, які вірили, що без нього не буде квітнути господарство. Тому в букети, які називають "маковійчики", збирали як можна більше квітів, які ростуть на наших землях.

Всі квіти повинні бути вирощені у нас і знайомі кожному з дитинства. Не варто додавати в "маковійчик" красиві імпортні квіти, які нібито прикрасять композицію – це неправильно. Нехай квітів буде менше, зате всі вони виросли на рідній землі. Вважається, що в кожен букет на Маковія необхідно покласти стиглу головку маку.

З яких квітів можна зробити "маковійчики": айстри, жоржини, чорнобривці, барвінок, гвоздики, деревій, володушка, м'ята, базилік, чебрець, любисток, полин, достиглі голівки маку.
Наверх