Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 09 сер 2017 13:07

9 серпня - День Пантелеймона Цілителя

9 серпня - День Пантелеймона Цілителя9 серпня православна церква вшановує великомученика і цілителя Пантелеймона. У цей день - у всіх храмах поминають святого, молячись про одужання найтяжчих хворих.

Сам Пантелеймон увірував у Христа в той момент, коли звернувся до нього з молитвою, просячи зцілити дитину, яку вкусила змія, і ніяке лікування не діяло. Після цього Пантелеймон вирішує присвятити своє життя служінню Богу і оточуючим людям.

У православ'ї Пантелеймон відомий як покровитель воїнів і цілитель. На Русі його часто називали Палієм, молилися, просячи лікування від хвороб.

Знахарі вважали, що саме зараз варто вирушати на збір цілющих трав, використовували особливі заговори і обряди.

До цього дня на городах дозрівала біла капуста: "На полі капустяному - качанів густо". Також, в цей день було прийнято зривати перший качан і пекти пироги зі свіжою капустою, якими пригощали не тільки родичів, але і вуличних мандрівників, жебраків, дітей.

Що не можна робити на Пантелеймона

Не можна було в цей день працювати в полі, так як боялися грози, яка могла нещадно спалити того, хто не послухався народного повір'я. Звідси і друга назва свята - Палій.

Народні прикмети

Вважалося, що ті, хто був народжений на Пантелеймона, володіють даром цілительства і можуть управляти лікарськими травами.

Мурахи закладають входи в мурашники - скоро буде дощ.

Сильно стрекочуть і стрибають коники - прикмета до того, що погода буде ясною і сухою.
Наверх