Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 02 сер 2017 12:00

Синоптики спрогнозували, чого чекати від серпневої погоди

Синоптики спрогнозували, чого чекати від серпневої погодиНа поточному тижні атмосферні процеси над Черкащиною кардинально перебудуються.

За повідомленням начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, на зміну активним циклонам прийде антициклон з південного заходу, який спрямує в наш край сухе жарке повітря з Північної Африки. Тому хмари повністю розсіються, вітер стихне, а температура підвищиться вдень до спекотних +36..38°, вночі до +20°.

В останні роки досить частим є те, що абсолютний максимум літа спостерігається не в найтеплішому місяці року – липні, а в серпні, коли природа ніби прощається з літнім теплом. Так було в 2010-2015 роках. Серпнева спека спадає всередині та в останні 5-7 днів місяця, коли вже віє осіння прохолода на фоні затяжних дощів. Саме на такий серпень чекають синоптики і в цьому році.

За попередніми оцінками, цьогорічний серпень на Черкащині очікується дещо теплішим звичайного та з опадами в межах норми. Середньомісячна температура повітря становитиме +21° при нормі +19°, кількість опадів 56 мм при нормі 50-60 мм. При цьому початок місяця прогнозується дуже теплим. Потім чергування теплих та прохолодних днів на фоні періодичних зливових дощів. На початку місяця інтенсивність спеки досягатиме +36..38º. Найбільш суттєві похолодання ймовірні всередині місяця та всередині третьої декади, коли нічна температура повітря може знижуватися до +6..8º. Ці похолодання супроводжуватимуться дощами.

Якщо говорити про наслідки такої погоди, то інтенсивні зливи, град і шквали можуть в окремих районах пошкодити посіви, ускладнювати проведення жнив. Ранній прояв осінніх похолодань може заважати дозріванню пізніх с/г культур. Поряд з цим, помірна кількість серпневих опадів залишить проблему зі зволоженням грунту і низькою водністю річок.
Наверх