Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 06 сер 2017 20:35

Віднині подати документи до відділу державної реєстрації актів цивільного стану можна через мережу Інтернет

Віднині подати документи до відділу державної реєстрації актів цивільного стану можна через мережу ІнтернетВіднині подати документи до відділу державної реєстрації актів цивільного стану можна як у звичному паперовому форматі у самому відділі ДРАЦС, так і через мережу Інтернет, не виходячи із дому, до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану України.

Щоб громадянам було зручно користуватися новими електронними сервісами, Міністерство юстиції України запустило спеціальний веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Для цього необхідно зайти на сайт Міністерства юстиції України, натиснути банер «Електронні сервіси онлайн», обрати вкладку «Кабінет електронних сервісів» та зайти на веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану».

Користувачем Веб-порталу може бути будь-яка фізична особа, яка має намір подати до відділу державної реєстрації актів цивільного стану заяву або звернення, зареєструвалась на Веб-порталі і звертається з питань у сфері державної реєстрації актів цивільного стану. Доступ до електронних послуг Веб-порталу здійснюється за допомогою особистого кабінету користувача.

Реєстрація користувачів на Веб-порталі відбувається шляхом заповнення реєстраційної форми даними про прізвище, ім’я, по батькові користувача, його логін та адресу електронної пошти. Після заповнення користувачем вказаної форми на електронну адресу, вказану при реєстрації, надходить тимчасовий пароль, який користувачем самостійно змінюється на постійний. Вхід до особистого кабінету користувача здійснюється із зазначенням відомого лише йому логіна та пароля. Зареєструвавшись на веб-порталі, Користувач може:

– подати заяви на державну реєстрацію шлюбу, про видачу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, заяву матері та батька дитини про визнання батьківства, про внесення відомостей про батька за вказівкою заявника, про визнання батьківства після народження, спільну заяву чоловіка та дружини (колишнього подружжя) про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини, заяву про державну реєстрацію народження дитини, яка досягла одного року і більше, про реєстрацію народження з пропуском строку, про визнання батьківства до народження дитини, спільна заява попереднього чоловіка матері дитини та чоловіка у повторному шлюбі про визнання батьківства, спільну заяву попереднього чоловіка матері дитини та чоловіка у повторному шлюбі про визнання батьківства, заяви: про зміну імені, про зміну прізвища малолітньої дитини, про зміну прізвища дружини або чоловіка відповідно до статті 53 Сімейного кодексу України, про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, про розірвання шлюбу відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України, про державну реєстрацію розірвання шлюбу на підставі рішення суду;

– подати заяви про повторну видачу свідоцтв: про шлюб, про зміну імені, про смерть, про народження, про розірвання шлюбу; заяви про внесення змін, доповнень до актового запису, про анулювання актового запису цивільного стану, про поновлення актового запису цивільного стану.

– здійснити попередній запис на відвідування відділу ДРАЦС із зазначенням зручних дати і часу.

– отримати консультації працівників відділу ДРАЦС щодо надісланих через Веб-портал заяв або звернень.

– відслідковувати стан заяв або звернення в Особистому кабінеті.

Після заповнення користувачем відповідної зави, звернення за допомогою Веб-порталу їм автоматично присвоюється реєстраційний номер.

Про результати розгляду заяви або звернення відповідальним працівником відділу державної реєстрації актів цивільного стану надсилається повідомлення до особистого кабінету користувача, у якому зазначається прізвище, ім’я та по батькові, посада та контактний телефон особи, яка буде здійснювати прийом, а також дата та час прийому. Відповідні документи можна посвідчити цифровим підписом, або ж обрати зручний для себе час для того, щоб особисто посвідчити папери.

Так само на порталі можна записатися на консультацію до спеціаліста. При цьому наголошуємо, що подання до відділів ДРАЦС звернень щодо заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через мережу Інтернет не звільняє від необхідності особистого звернення заявника до відділу та подання ним документів, передбачених законодавством.

У разі направлення заяви щодо державної реєстрації шлюбу користувачу необхідно не пізніше трьох робочих днів після отримання повідомлення про результати її розгляду звернутись особисто до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для підписання заяви. Заява вважається дійсною з моменту підписання її обома молодятами в відділі ДРАЦС і вже від цієї дати потрібно відраховувати дату реєстрації шлюбу. Якщо ж ви маєте електронні підписи, то завірити заяву можна ними.

Також передбачена можливість здійснювати сплату державного мита за послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, плату за послугу щодо видачі витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, а також оплату платних послуг, які надаються відділами ДРАЦС, скориставшись послугами платіжних систем через Веб-портал.

За матеріалами сайту Черкаської РДА
Наверх