Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 23 лип 2017 13:48

В Україну поставили ліки для дітей, які хворіють на онкологію та нанізм

В Україну поставили ліки для дітей, які хворіють на онкологію та нанізмВ Україну прибула велика партія медикаментів для онкохворих дітей та гормону росту для дітей віком до 10 років, закуплених за кошти держбюджету через міжнародну організацію Програма розвитку ООН.

Про це повідомляють в МОЗ України, передають Наші Мошни.

Поставка дозволить забезпечити гормоном росту 837 дітей, які хворіють на нанізм різного походження. Препарат бельгійського виробництва закупила Програма розвитку ООН за бюджетні кошти Міністерства охорони здоров’я України.

На початку весни ПРООН було проведено тендер на закупівлю соматропіну для дітей молодше і старше 10 років, переможцем якого стали два міжнародних постачальники. Миттєво було розпочату виробництво гормону для України, що займає в середньому 3 місяці. Препарат було виготовлено в Бельгії і сьогодні на склад МОЗ надійшло 308 тисяч мг активної речовини у формі попередньо наповненої шприц-ручки, що будуть використовуватись для дітей віком до 10 років.

Вартість закупленого препарату склала 125 млн грн. Соматропін корейського виробництва, що буде використовуватись для дітей віком старше 10 років, буде також доставлено в країну найближчим часом.

Разом з поставкою Соматропіну надійшли життєво необхідні ліки для онкохворих дітей, що були вироблені в Європі та США, а саме лінезолід, ідарубіцин, гідрокортизон та тігециклін на загальну суму 4 330 289,48 грн. Сьогодні на склад МОЗ отримано 501 флакон ідарубіцину, 4020 систем для інфузій лінезоліду, 1375 флаконів гідрокортизону, 2060 флаконів тігецикліну.

В.о. Міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун прокоментувала: «Дитяча онкологія та орфаннізахворювання, серед яких також нанізм, є важливими напрямами, яким ми в Міністерстві приділяємо значну увагу. Як правило, лікування таких захворювань є коштовним і родина просто не в змозі оплатити його самостійно».

Блерта Чела, в.о. Директора ПРООН в Україні, зазначив: «Ми робимо все можливе для забезпечення онкохворих дітей та хворих на нанізм якісними ліками. Цього року вперше закуплено соматропін у двох різних формах випуску, що дозволить підвищити ефективність прийому препарату».

Тетяна Кулеша, Голова Ради ГО «Орфанні захворювання України»: «Ми продовжуємо співпрацювати з МОЗ та ПРООН для забезпечення прав пацієнтів з рідкісними захворюваннями. Ми вважаємо, що комунікації між всіма сторонами є запорукою ефективної закупівлі ліків».

Ірина Литовченко, співзасновниця благодійного фонду «Таблеточки»: «Цього року міжнародною організацією були закуплені виключно якісні медикаменти, до яких у пацієнтських організацій немає зауважень. Ми просимо ПРООН і їх партнерів за можливості прискорити поставки та забезпечити онкохворихдітей ліками уже до кінця літа».

Довідково:

Нанізм (низькорослість) – одна з важливих проблем дитячої ендокринної патології, особливо якщо він є наслідком дефіциту гормону росту (гіпофізарний нанізм, гіпофізарно-церебральний нанізм), а також внаслідок генетичної патології (синдром Шерешевського-Тернера, синдром Рассела-Сільвера).

Згідно з оперативною інформацією регіонів (дані реєстру) станом на 20.04.2016 р. в Україні зареєстровано 874 дитини, віком до 17 років включно, хворих на гіпофізарний і гіпофізарно-церебральнийнанізм, 315 дітей, хворих на синдром Шерешевського-тернера, 49 дітей, хворих на синдром Рассела-Сільвера, 12 дітей із нанізмом внаслідок хронічної ниркової недостатності, а також 2 дітей на синдром Прадера-Вілі, які потребують лікування препаратами соматропіну згідно із протоколами, затвердженими відповідними наказами МОЗ України.

Загальна кількість хворих із нанізмом різного походження, які сьогодні потребують лікування препаратами соматропіну, в Україні складає 1252 дитини.
Наверх