Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 17 лип 2017 06:55

Про позитиви і негативи липневої погоди розповіли у Гідрометцентрі

Про позитиви і негативи липневої погоди розповіли у ГідрометцентріЛипень — це не тільки пора перших жнив, а й період формування врожаю пізніх, технічних, овочевих культур. Тому від липневих дощів є як позитив, так і негатив.

Про це розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Так, дощі, що спостерігались останніми днями, є запізнілими для картоплі, врожай якої сформувався за високих температур грунту і дефіциту опадів та ранніх хлібів, які вже дозріли та їх збирають. Відомо, що кожен день затримки зі збиральними роботами веде до втрат урожаю. Можливі втрати урожаю і за рахунок проростання зерна у колосі на нескошених площах, яке розпочинається при сумі опадів 20 мм і більше (такі дощі спостерігались на більшості площ 12-13.07) та "стікання" зерна, яке спостерігається за кількості опадів за період від формування зерна більше 100 мм. Така кількість опадів випала в Золотоніському, Жашківському та Звенигородському районах. А це погіршення якості зерна та хлібопекарських властивостей.

Проте в цих дощах є і позитивний момент – на частині площ припинилася засуха. Далі з припиненням дощів та підвищенням температури, складуться сприятливі умови особливо для соняшника та цукрового буряку.
Наверх