Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство / Цей день в історії 15 лют 2022 12:00

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав
15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав (Указ Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004).

У вересні 1945 року закінчилась найжорстокіша у світі Друга Світова війна. Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року тривала війна. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат.

15 лютого 2021 року виповнюється 32 рік із дня завершення неоголошеної війни. Вона  тривала майже 10 років і вимагала великих матеріальних і людських жертв, під час неї тисячі наших співвітчизників загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти. Нікого з нас не можуть лишити байдужими страшні цифри: кожний четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, – наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, – також наш співвітчизник.

За даними офіційних джерел, під час афганської війни загинули понад 15 тисяч солдатів, Україні війна обійшлася у більш ніж чотири тисячі загиблих. Зараз в Україні – понад  150 тисяч ветеранів афганської війни, з них близько восьми тисяч мають поранення, понад 6 тисяч є інвалідами.

До цієї дати в Мошнівській сільській бібліотеці була організована книжкова виставка «Були ми там, куди нас кликав час», на якій викладена література про війну на територіях інших держав та події того часу. Відвідувачам було запропоновано відео – факт «Гіркої пам’яті ковток».

Та жорстока доля провела вогненними дорогами, охрестила  порохом чужої війни  і наших земляків – мошнівчан. 17 жителів села були учасниками бойових дій на територіях інших держав:

1. Биковець Андрій Миколайович
2. Олефіренко Віктор Анатолійович
3. Власенко Анатолій Матвійович.
4. Вовк Петро Васильович
5. Горобець Олександр Петрович
6. Гречка Сергій Іванович
7. Нездолій Анатолій Миколайович
8. Охріменко Микола Петрович
9. Сахно Олександр Алімович
10. Федоренко Сергій Анатолійович
11. Сокур Віктор Васильович
12. Чеберяк Олег Миколайович
13 Ємельянов Леонід Святославович
14. Бондарець Микола Леонтійович
15. Супрун Борис Васильович
16. Цимбал Петро Іванович
17. Гуля Анатолій Олексійович

По-різному сьогодні оцінюють тодішні події, але мужність Солдата , вірність Присязі заслуговують на повагу.  Пам'ять про ці події  завжди залишиться в пам'яті українського народу та буде прикладом для молодого покоління.

Запрошуємо бажаючих до Мошнівської бібліотеки на перегляд книжкової виставки.
15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав
Наверх