Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 02 лип 2017 21:13

УВАГА! Харчові отруєння

УВАГА! Харчові отруєнняЗ настанням теплої літньої пори, з’являється загроза виникнення харчових отруєнь мікробного походження, тому що підвищення температури повітря до 20°С і вище сприяє не тільки збереженню мікроорганізмів, що потрапили на харчовий продукт, а й швидкому їх розмноженню і накопиченню.

Харчові отруєння виникають внаслідок вживання тих харчових продуктів, в яких виникло масивне розмноження мікроорганізмів або їх токсинів. Часто зустрічаються харчові отруєння переважно тяжкого перебігу, викликані токсинами. Всі випадки захворювань пов’язані зі споживанням продуктів харчування, ви­готовлених у домашніх умовах: консервовані м’ясопродукти, гриби, риба сушена, в’ялена та копчена.

Ботулізм – це небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин, який є одним з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м’язового паралічу. Смертність в Україні від ботулізму сягає 20%.

Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів – паштети, тушонки, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення.

За даними наукових досліджень, окремі типи збудника можуть розмножуватись при температурі від +5 до +55°С, тобто це можливе навіть у побутовому холодильнику.

Клінічна картина захворювання залежить, у першу чергу, не від типу збудника, а від кількості токсину, що потрапив в організм, і вчасного введення антитоксичної сироватки, тому у будь-якому випадку підозри на ботулізм необхідно негайно звертатися за медичною допомогою.

Перебіг захворювання поступовий. Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку: диспепсичний синдром, розлад зору (диплопія, сітка перед очима, мерехтіння), порушення дихання.

Під час виготовлення продукції необхідно ретельно очищувати сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, в т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Ретельно стерилізуйте посуд, спеції та саму продукцію. Ні в якому випадку не купуйте консервні продукти домашнього виготовлення та не вживайте їх без попередньої достатньої термообробки. Краще надавати перевагу продуктам промислового виробництва.

З метою попередження харчових отруєнь варто:

- не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються;
- швидкопсуючі продукти зберігати лише у холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
- залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розробним інвентарем;
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за допомогою до медпрацівників.

За матеріалами сайту Черкаської РДА
Наверх