Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Черкаський район. Новини 30 жов 2020 09:00

У Черкаській центральній районній лікарні з’явиться сучасний мамограф

У Черкаській центральній районній лікарні з’явиться сучасний мамографУ Черкаській центральній районній лікарні ініціюють придбання сучасного мамографа. На це з державного бюджету уже передбачили 2,5 млн грн субвенції. Долучилася до співфінансування й Червонослобідська ОТГ. Вона спрямувала до районного бюджету 800 тисяч гривень.

Про це інформують у Черкаській райдержадміністрації.

Однією з найбільш поширених онкопатологій у жінок всього світу є рак молочної залози. Починаючи з 40-річного віку, кожна жінка повинна проходити скринінгову мамографію раз на 1-2 роки. Своєчасна діагностика пухлин молочної залози та передпухлинних станів значно підвищує шанси на успішне одужання. Аби зберегти здоров’я і життя жінок Черкаського району, ще на початку року адміністрація ЦРЛ ініціювала питання придбання мамографа.

Відповідно до переліку послуг, що надаватимуться пацієнтам у амбулаторних умовахв межах Програми медичних гарантій, виділили пакети пріоритетних медичних послуг інструментальних досліджень для ранньої діагностики найбільш поширених онкологічних захворювань: гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія, бронхоскопія та мамографія. Цей напрям визначено пріоритетним у сфері охорони здоров’я у 2020-2022 роках.

Зауважимо, що мамографія  – це рентгенографічне дослідження молочних залоз за допомогою мамографа. Використання мамографії дозволяє виявити пухлин і утворення до їх клінічного прояву, тобто тоді, коли їх не можна визначити при пальпації. Саме тому, мамографія є методом, який здатний виявити захворювання на ранній стадії, проведення регулярних таких обстежень скорочує смертність від онкологічних захворювань на 30%. При постановці діагнозу на ранніх стадіях в 94% випадків рак грудей можна вилікувати.

При мамографії пацієнтка не піддається ніякому ризику, тому що рентгенівська доза опромінення у сучасних мамо графів низька, крім того низька рекомендована частота досліджень.
Наверх