Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Суспільство 23 жов 2020 10:00

МРІЯ СТАЄ РЕАЛЬНІСТЮ

МРІЯ СТАЄ РЕАЛЬНІСТЮЩе кілька років тому розмови про мотузковий парк для занять туризмом та розваг – багатьом здавалися утопією. Наша перемога у Всеукраїнському конкурсі мікрогрантів для розвитку громад «ЧАС ДІЯТИ, УКРАЇНО!», який проводив Благодійний Фонд «МХП-ГРОМАДІ» зробила мрію реальністю!

Туристсько-краєзнавчий відділ Черкаського районного центру дитячої та юнацької творчості (більш відома як СЮТ), спільно з дитячим громадським об’єднанням “Турклуб ”Альта” упродовж кількох десятиліть впроваджують національно-патріотичну програму “Котигорошко”. Туризм і краєзнавство є основою цієї програми. Тепер туристи Мошнівської громади, сусідніх громад Черкаської області зможуть проводити тренування, змагання з техніки пішохідного туризму не залежно від природних умов. Адже специфіка туризму вимагає певного послідовного розташування перешкод із використанням опор, що навіть в умовах лісу, не завжди вдається знайти. Доводиться більше часу гаяти на облаштування і зняття етапів, аніж на самі заняття. А найчастіше – проводити лише теоретичну частину занять.

Проєкт з облаштування мотузкового парку “Котигорошко” спрямований на створення простору для розвитку дітей та молоді. Проект, який ми втілюємо – оригінальний, бо такого типу парку ще немає, адже в містах і селах створюються стандартні мотузкові парки як атракціони для розваг.

Особливість парку у його багатофункціональності. Це й місце для активного дозвілля дітей з батьками. Це відпочинок, інтелектуальний, творчий та спортивний розвиток дітей, молоді та дорослих. Адже подолання перешкод, випробування себе – це нестримне бажання присутнє в кожній людині. Під супроводом тренера етапи зможуть пройти навіть непідготовлені і діти, і дорослі. Етап “тролей” протяжністю до 100 метрів стане улюбленою розвагою усіх без винятку: з нього відкриватиметься прекрасний краєвид на Спасо-Преображенську церкву.

Мотузковий парк “Котигорошко” розрахований на проведення тренувань, постійних навчальних занять, семінарів-практикумів з вихованцями та керівниками гуртків дитячого центру та інших гуртків ОТГ Черкаського району. Тут будуть проходити змагання з пішохідного туризму, етапи гри-випробування “Котигорошко” районного й обласного рівня.

Комплекс мотузкового парку з квест-пунктами дасть змогу проводити тренування, турніри, квести, у яких братимуть участь діти, підлітки та дорослі. Їх проходження передбачає ознайомлення з географією та історією України, Черкаської області, та особливо багатою історією села Мошни. Це сприятиме національно-патріотичному вихованню жителів села, а також гостей Мошен, які прибувають у складі організованих екскурсійних груп.

Спорудження парку передбачає впорядкування і благоустрою території (близько 0,5 га). Тут свої руки зможе докласти кожен житель громади, кому небайдуже, де будуть проводити дозвілля діти і молодь нашого села.

Це – перший крок до створення в перспективі центру відпочинку, активного творчого дозвілля і розвитку дітей, підлітків та дорослих площею близько 3 гектарів. Це може стати справою для усієї громади, багатьох творчих людей і просто небайдужих жителів. У нас в центрі громади може з’явитись об’єкт, який будуть відвідувати гості звідусіль.

Утопія?! Ні, реальність, якщо йти до мрії наполегливо, і якщо є небайдужі жителі громади та поруч надійні партнери, як Благодійний Фонд «МХП-ГРОМАДІ».

Анатолій Журило, завідувач туристсько-краєзнавчого відділу ЧРЦДЮТ, голова дитячого громадського об’єднання “Турклуб “Альта”
Наверх