Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 29 сер 2020 09:00

29 серпня - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

29 серпня - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України29 серпня в Україні відзначають День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам, українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення.

Як відомо, бої за важливий стратегічний об'єкт Донбасу - місто Іловайськ, тривали з середини серпня. Українським військовим майже вдалося оволодіти містом, але тут втрутилася російська армія. В плани Москви не входило здавати важливий стратегічний пункт, тому вона кинула проти українців свої регулярні війська. В результаті вторгнення регулярних підрозділів Збройних Сил РФ і їх маршу в напрямку міста Іловайськ батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сил сектора «Б» потрапили в оточення. 28 серпня положення наших військових стало критичним. В цей же день Президент Петро Порошенко звинуватив Росію у відкритому збройному вторгненні на Донбас і скасував з цієї причини свій візит до Туреччини.

Згідно зі звітом Міністерства оборони України, вторгнення російських військ на територію України відбувалося протягом 24-29 серпня 2014 року, а загальна кількість контингенту становила 3,5 тис. чоловік особового складу, 60 танків, 320 БМД (БМП), 60 гармат, 45 мінометів, 5 ПТРК.

Між тим, президент Росії Володимир Путін, граючи роль миротворця, 29 серпня запропонував проросійським бойовикам відкрити для українських військових гуманітарний коридор, по якому вони б могли вийти з оточення. Насправді путінський «зелений коридор» став для наших військових справжньою дорогою смерті, адже тоді загинуло чимало українських військових. Протягом чотирьох років тривають дискусії, і ведеться слідство щодо цієї трагедії. Дані про втрати розрізняються і по сей день. За висновками Генпрокуратури: 366 українських вояків загинуло, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили в полон. Уцілілі учасники тих серпневих подій називають ще більшу кількість загиблих. Але, як пише в своїй книзі «Блокпост» поет і воїн Борис Гуменюк, «Хто плаче за цифрами?...»

Указом Президента України Володимира Зеленського №621/2019 від 23 серпня 2019 року 29 серпня встановлено День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
Наверх