Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Головне / Суспільство / Культура 23 сер 2020 17:00

«НЕ СЛОВОМ, А ДІЛОМ! П’ЯТЬ РОКІВ З ЖИТТЯ МОШЕН»: ЧАСТИНА ТРЕТЯ «КУЛЬТУРА»

«НЕ СЛОВОМ, А ДІЛОМ! П’ЯТЬ РОКІВ З ЖИТТЯ МОШЕН»: ЧАСТИНА ТРЕТЯ «КУЛЬТУРА»Щедра Мошнівська земля завжди славилася своїми талантами. Чого варта лише майже сторічна історія Народного аматорського хорового колективу «Мошногори», міжнародне визнання церковного хору Спасо-Преображенського храму, всесвітньовідомий художник Іван Бондар, діяльність у селі дитячої музичної школи та районного Центру дитячої та юнацької творчості, Музею Т.Г.Шевченка та ін…

В останні роки в Мошнах було не лише продовжено славні культурні традиції села, а й започатковано нові.

Неоціненний внесок у розвиток мошнівської культури продовжують робити дитяча музична школа і районний Центр дитячої та юнацької творчості.

Традиційними стали великі мистецькі заходи до Нового року, Свята Різдва, Дня всіх закоханих, Міжнародного жіночого дня, Дня Перемоги, Дня захисту дітей, Свята Купала, Дня села, Дня захисників України, Дня вчителя, Дня медичного працівника, Дня працівника сільського господарства, міжрегіональні фестивалі творчих колективів «Ми діти твої, Україна!» і «Колядки, щедрівки та зимові пісні». Особливе місце в серцях мошнівчан посіло і свято до Дня військової розвідки пам’яті загиблого в Російсько-українській війні нашого земляка Максима Преснякова.

Українські історію і традиції постійно пропагують Музей Тараса Григоровича Шевченка і Музей народних промислів.

З ініціативи Голови села Богдана Шкарбути додалося в Мошнах туристичних родзинок: стела «Я люблю Мошни» і пам’ятник «Бджілці» - першому пароплаву на Дніпрі користуються неабиякою популярністю у мешканців та гостей села…

Новий поштовх в своїй діяльності з приходом на посаду директора Лесі Гаврилюк отримав Мошнівський сільський Будинок культури, який став справжнім осередком культури на селі. До існуючих творчих колективів додалися нові, які об’єднали не одну сотню діточок не лише з Мошен, а й навколишніх сіл. І тепер поряд із такими заслуженими колективами як «Мошногори» і «Молодички молодії» прославляють рідне село молоді й талановиті «Флейм» і «Червона рута», «LOVECITY» і Анжела Диченко, справжній мошнівський «діамант», мультимузикант і співак Валентин Алхазов та інші.

Творчі колективи та виконавці Будинку культури є постійними учасниками різноманітних районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалів та конкурсів, де часто отримують відзнаки і нагороди.

Будинок культури завжди радо відкриває двері всім бажаючим проявити свій талант та реалізувати здібності, незалежно від віку.

Культурний «бум» в Мошнах призвів до всеукраїнського визнання. 2018 року Мошнівський сільський Будинок культури посів почесне третє місце у Всеукраїнському конкурсі-огляді серед закладів культури в сільській місцевості.

Звичайно, такі успіхи неможливі без підтримки. Свою руку допомоги мошнівській культурі завжди простягають Голова села Мошни Богдан Шкарбута і Мошнівська сільська рада, депутат Черкаської районної ради Володимир Шимановський, ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» (директор Ігор Кропивник) і ТОВ «Мошнівська МТС» (директор Вікторія Дудник), інші підприємці та небайдужі мешканці села.

Олег Устименко
Наверх