Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Відео 02 сер 2020 13:00

Адміністративно-територіальна реформа: Як поділ Черкащини на чотири райони вплине на громадян (відео)

Адміністративно-територіальна реформа: Як поділ Черкащини на чотири райони вплине на громадян (відео)Вчора голова Черкаської ОДА Роман Боднар, заступник голови Роман Карманнік, голова підкомітету Верховної Ради з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін і радник міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря провели пресбрифінг щодо подальших кроків реформи децентралізації.

Про це розповідає пресслужба Черкаської ОДА.

За словами голови Черкаської ОДА Романа Боднара, комунікаційний аспект будь-якої реформи – один із найважливіших. Тому була ініційована спільна нарада із головами ОТГ області, аби обговорити всі актуальні питання та почути відповіді на них від безпосередніх учасників законотворчого процесу.

Як відзначив Віталій Безгін, Черкащина та Черкаська ОДА провели якісну роботу, базуючись на державницькій політиці.

Окреслили зміни, які передбачає реформа адміністративно-територіального устрою.

Тезисно про зміни адмінтерустрою:

– На думку експертів, Черкащина – один з лідерів серед областей щодо формування адміністративно-територіального устрою. По районах – найбільш вдала конфігурація.

– Органи субрегіонального рівня не повинні дублювати повноваження органів місцевого самоврядування на одних територіях. Спроможні громади переходять на прямі міжбюджетні відносини. До прикладу, зарплати вчителям платитиме не район, а ОТГ, яка отримала напряму освітню субвенцію.

– Про надання послуг. Людям не треба їхати за довідками в район. Децентралізація передбачає якраз наближення послуг у громади. На Черкащині вже 42 Центри надання адміністративних послуг, до кінця року буде 60.

– Осінні місцеві вибори уже відбудуться відповідно до нового адміністративно-територіального устрою. Райради районів втратять свої повноваження наступного дня після виборів. РДА працюватимуть до кінця 2020 року.

– Навіщо залишаються райони взагалі: РДА – це орган державної виконавчої влади. Тому це повноваження виключно держави організовувати роботу підпорядкованих структур. Уряду за наявності невеликої кількості районів буде більш ефективно організовувати роботу на місцях судів, податкової, соцзахисту, пенсійного фонду, поліції тощо.
Наверх